Obilježena 31. godišnjica okupacije Orlovnjaka

06.10.2022.

14:36

Autor: HRT/IMS

31. godišnjica okupacija Orlovnjaka

31. godišnjica okupacija Orlovnjaka

Foto: HTV / HRT

U povodu 31. godišnjice okupacije Orlovnjaka, u spomen na sve poginule, nestale vojne i civilne žrtve Domovinskog rata, kod mjesnog Spomen-obilježja položeni su vijenci i zapaljene svijeće. Vijence su položila izaslanstva županijskih i općinskih vlasti, Hrvatske vojske i policije te udruga proizašlih iz Domovinskog rata.

Sjećanje je to na dan kada su neprijateljske postrojbe u pokušaju osvajanja južnih prilaza Osijeku počinile brojne zločine na području između Antunovca i Tenje.

- Bitno je istaknuti da je Orlovnjak simbol obrane grada Osijeka, južne obrane grada Osijeka, da su imena naših suboraca utkana u temelje naše hrvatske države, i to moramo isticati svaki puta, rekao je Stjepan Šerić, ratni zapovjednik obrane Općine Antunovac.

Ivan Anušić, osječko-baranjski župan, podsjetio je kako je u napadu nadmoćnijeg agresora na farmu "Orlovnjak" tada ubijeno sedam hrvatskih branitelja, a petorica se još uvijek vode kao nestali. To je bio jedan od najtragičnijih dana u povijesti Antunovaca, koji je nakon toga okupiran 5. prosinca 1991. godine.

Anušić je ocijenio je kako je, unatoč privremenoj okupaciji ovoga područja, obranjen južni dio Osijeka i spriječeno njegovo presijecanje, što je bio cilj velikosrpskog agresora.

Upozorio je kako se mora riješiti pitanje nestalih osoba, jer ljudi koji su sudjelovali u ovome zločinu, ili u prikrivanju tragova, i dalje žive na ovome području, ali ne žele reći gdje su posmrtni ostatci poginulih branitelja, kako bi ih se moglo dostojno pokopati.

- Moja poruka je da je Srbija 1991. izgubila rat, da je propala ideja "velike Srbije" te da, ako danas ako hoćemo suživot i uzajamno poštovanje hrvatskog naroda i srpske zajednice koja živi u Hrvatskoj, te se stvari moraju riješiti, poručio je.

Obilježena 31. obljetnica zločina kod farme Orlovnjak

Obilježena 31. obljetnica zločina kod farme Orlovnjak

Foto: Vlatko Franjin / HRT Radio Osijek

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!