31. godišnjica tragične pogibije policajaca u Belom Manastiru

13.08.2022.

12:17

Autor: Dnevnik/IMS/HRT

Policajci su ubijeni iz zasjede koju su postavili srpski pobunjenici

Policajci su ubijeni iz zasjede koju su postavili srpski pobunjenici

Foto: Dnevnik / HRT

U Belom Manastiru obilježena je 31. godišnjica tragične pogibije policajaca - ubijenih iz zasjede koju su postavili srpski pobunjenici. 

13. kolovoza 1991. Marijan Kuzman i Zoran Sinanović bili su u redovitoj policijskoj patroli ispred vojarne u Belom Manastiru kada su ubijeni. Bio je to početak velikosrpske agresije na Baranju. 


Počast im je odana ispred spomenika kod Policijske postaje Beli Manastir, a služena je i misa za sve poginule i umrle hrvatske branitelje u crkvi sv. Martina.


- Mi smo većinom držali sjevernu zonu obrane Grada Osijeka i to je jedina temeljna policijska postaja koja je cijelo vrijeme bila u rovu i na prvoj crti bojišnice. Imali smo sedmero poginulih policajaca, 22 teško ranjenih i oko stotinu lakše ranjenih policajaca, rekao je Anto Prgomet, ratni zapovjednik IV. policijske postaje Beli Manastir


- Nadam se da će i naša djeca cijeniti tu žrtvu branitelja, da nakon devet stoljeća imamo svoju državu u kojoj mi vodimo društvo i društvenu politiku, da neće biti zaboravljena njihova žrtva koju su položili na oltaru domovine, rekao je Slavko Krajnović, predsjednik Policijske udruge branitelja Baranje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!