32. godišnjica početka Domovinskog rata obilježena u Pakracu

01.03.2023.

21:57

Autor: Dnevnik/HRT/I.B.

Godišnjica početka Domovinskog rata obilježena u Pakracu

Godišnjica početka Domovinskog rata obilježena u Pakracu

Foto: Dnevnik / HRT

U Pakracu je obilježena 32. godišnjica početka Domovinskog rata.

1. ožujka '91. policajci srpske nacionalnosti su na prijevaru razoružali 16 hrvatskih policajaca i zauzeli Policijsku postaju Pakrac. Slijedio je brz odgovor - hrvatske specijalne policijske postrojbe su 2. ožujka u ranim jutarnjim satima ušle u policijsku postaju, oslobodile je i vratile u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske. Obljetnica je obilježena svetom misom, mimohodom pobjednika ulicama Pakraca i polaganjem vijenaca za sve poginule i umrle branitelje.

- Nas su u stvari na prevaru - tadašnji zapovjednik Policijske postaje Pakrac Jovo Vezmar je sazvao sastanak, Vezmar nam je reko da je Skupšina općine Pakrac donijela odluku da se odvaja od RH, da se pridružuju SAO Krajini, rekao je nekadašnji policajac Policijske postaje Pakrac Vlado ECK.

- Pobunjenici su imali namjeru rušiti institucije RH i njezinu demokratski izabranu vlast. Izražavam duboku zahvalnost svima koji ste se odazvali i tada stali u obranu domovine, istaknuo je potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!