33. obljetnica osnivanja IDS-a

18.02.2023.

Zadnja izmjena 14:18

Autor: M.M./Dnevnik/IMS/Hina/HRT

IDS ove godine obilježava svoj 33. rođendan

IDS ove godine obilježava svoj 33. rođendan

Foto: Sasa Miljevic / Pixsell

IDS ove godine obilježava svoj 33 rođendan. Tim povodom u Novigradu je u tijeku 36. sabor stranke. Medijima je predstavljena nova platforma stranke, u kojoj su ciljevi za sljedeće 33 godine rada. Istaknuta su zalaganja za zaštitu prirode i prostora, ulaganja u nove gospodarske grane te boljitak života za sve građane istarskog poluotoka. Na sabor IDS-a stigli su i brojni predstavnici lijevo liberalnih stranaka.

- Sve naše buduće politike moraju biti utemeljene na našim vrijednostima. Mi ćemo i dalje inzistirati na svim posebnostima Istre, na svim našim vrijednostima. Ne želimo da Istra bude samo niz općina i gradova, koji svatko gleda svoj korak i svatko gleda svoj neki mali interes. Želimo da svaki čovjek i da svaki metar Istre bude razvijen, da maksimalno razvija svoje potencijale, rekao je Dalibor Paus, predsjednik IDS-a. 

- Svi mi zajedno zapravo želimo jednu fiskalnu autonomiju, jednu autonomiju koja je funkcionalna. Nitko ne govori o političkoj autonomiji, da se razumijemo. Vi ste vidjeli kakva je fešta bila kada je bio Schengen, kada je pala granica. Naučite malo od toga, ta fešta koja je bila na granici je pokazala ono što narod misli, rekao je Furio Radin, potpredsjednik Hrvatskog Sabora.

Paus: Uspjeh IDS-a je u rezultatima, a ne u zavaravanju građana

- Možda je moguće obećati i zavarati ljude nekoliko godina, ali ih sigurno ne možete zavaravati 33 godine koliko traje IDS koji svoj uspjeh ne temelji na zavaravanju građana, već na rezultatima, izjavio je Paus. 

Prema njegovim riječima, upravo su ljudi Istru napravili najuspješnijom regijom u Hrvatskoj, i zato će IDS u svojem radu inzistirati na svim posebnostima Istre jer želi da svaki pedalj Istre bude maksimalno razvijen.

- Zato je važno da imamo jaku regionalnu i lokalnu samoupravu koja upravlja svojim područjima i zato je važno da Istra ima svoj glas, ne samo u Hrvatskom saboru nego i u europskom parlamentu. Preduvjet za to je da IDS bude i dalje najjača regionalna stranka u Hrvatskoj, istaknuo je Paus.
 

U prilog tomu, pozvao je na zajedništvo svih stranka koje žele, kako je rekao, Hrvatsku koja funkcionira na načelima zakonitosti, u kojoj se o lokalnim stvarima odlučuje lokalno.

- Ujedinimo snage, ujedinimo nastojanja u postizanju zajedničkog cilja - bolje i pravednije Hrvatske, zaključio je Dalibor Paus.  

Među brojnim gostima i uzvanicima, bili su i čelnici lijevo liberalnih stranaka, među kojima i predsjednica GLAS-a Anka Mrak-Taritaš koja je rekla da su građani Hrvatske svjedoci niza promašenih politika.

- Te politike ne samo da nas drže na mjestu nego nas vode na dno, dok drugi idu naprijed. I nama je bitno da idemo naprijed i zato su važne liberalne politike. Uz sve to naravno, najvažniji je zdrav razum, rekla Mrak-Taritaš.

Ustvrdivši da je IDS stranka koja je duboko ukorijenjena u život istarskog društva i koja je donijela mnogo dobroga, ne samo Istri nego i Hrvatskoj, predsjednik NS- Reformista Radimir Čačić rekao je da je Hrvatska pred novim izazovima i ispitima.

- Svi smo svjesni činjenica da je Hrvatska zarobljena i blokirana u razvoju. Ne diše i zarobljena je čvrstim armiranim zidovima,stranačkom HDZ-ovom mrežom nesposobnosti i korupcije i teško može dalje ako svi zajedno ne napravimo jedan veliki napor, ustvrdio je Čačić i dodao da su upravo IDS i Istra "zdravi dio zemlje". 

Predsjednik Socijaldemokrata i potpredsjednik Sabora Davorko Vidović rekao je da je i njegova stranka, kao najmlađa, ali najbrojnija oporbena stranka u Hrvatskom saboru, osnovana na temeljima uključenosti tolerancije i demokratičnosti, poput IDS-a.

Paus predstavio novu IDS-ovu političku platformu

"Svaki čovik, svaki metar", naziv je nove IDS-ove političke platforme za bolju i napredniju Istru. 

- Svijet se mijenja i mi koji smo danas ovdje trebamo preuzeti odgovornost za stvaranje novih i kvalitetnijih temelja za dugoročno održivo društvo, u uvjetima borbe protiv inflacije, rastućih ekonomskih nejednakosti, borbe protiv negativnih klimatskih promjena i sve to u jeku rata u Europi, rekao je Paus.

Prema njegovim riječima, upravo su zaštita zajedničkog prostora s pomoću borbe protiv bespravne gradnje i očuvanje okoliša, tranzicija na klimatski neutralne prakse u upravama jedinica lokalnih samouprava i politike koje će osigurati da Istra bude regija za sve generacije okosnica nove IDS-ove političke platforme, koja okuplja pametne ljude koji će raditi za boljitak Istre za sve buduće generacije.

- Na kraju, ne možemo ne primijetiti da, unatoč nekim slabostima i nesigurnostima koje tinjaju u cijeloj Hrvatskoj i Europi, Istra je sigurna regija s najljepšim prirodnim bogatstvima s puno prilika za daljnji razvoj. Gledajući naprijed, vidim bolje sutra, a koliko će to biti bolje - ovisi o nama samima, zaključio je Paus te naglasio da će novim politikama IDS od Istre napraviti prvu klimatski neutralnu i digitalnu regiju Hrvatske.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!