12:54 / 11.03.2019.

Autor: HRT

350 godina Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Zagrebu

-

-

Foto: - / -

Katolički bogoslovni fakultet, kao jedan od tri fakulteta koji su utemeljili Sveučilište u Zagrebu, ove godine obilježava 350 godina postojanja.
Katolički bogoslovni fakultet, kao jedan od tri fakulteta koji su utemeljili Sveučilište u Zagrebu, ove godine obilježava 350 godina postojanja. U tijeku je svečana sjednica Fakultetskog vijeća na kojoj, uz profesorski zbor i druge goste, sudjeluje i predsjednik Vlade Andrej Plenković.

- Zahvaljujem na svemu čime svojim služenjem pridonosite Zagrebačkoj nadbiskupiji, sveopćoj Crkvi, našemu narodu i hrvatskome društvu u području znanosti, odgoja, obrazovanja i kulture, poručio je nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić.

"Katolički bogoslovni fakultet u Zagrebu, čuva, naime, kao ustanova neprekinuti kontinuitet s akademijom koju su zagrebački Isusovci, na zakladi što ju je stvorio veliki prepošt zagrebačkog Prvostolnog kaptola Nikola Dijanešević, osnovali u svome kolegiju u Zagrebu u godinama 1662-1666 te kojoj je ugarsko-hrvatski kralj i izabrani rimski car Leopold I diplomom od 23. IX. 1669. podijelio sva prava i povlastice što su ih tada imale druge akademije i sveučilišta na području njegova suvereniteta", stoji na mrežnim stranicama fakulteta.

11. ožujka 1869. je Hrvatski sabor na inicijativu biskupa Josipa Jurja Strossmayera izglasao zakonski članak "ob utemeljenju sveučilišta u glavnom gradu Zagrebu", kojim se "Vladi zemaljskoj nalaže, da učini shodne korake, da se nadbiskupski licej zagrebački preustroji u fakultet teologijski". I od tada je prošlo 150 godina.

Film o povijesnom razvoju Sveučilišta u Zagrebu i Katoličkom bogoslovnom fakultetu kao njegovoj sastavnici možete vidjeti na ovom linku.


-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!