4,5 bilijuna opušaka godišnje završi izvan smeća

18.09.2023.

11:41

Autor: D.M./HRT/Hina

Plakati kampanje Čistećih medvjedića i RokOtoka protiv bacanja opušaka u okoliš

Plakati kampanje Čistećih medvjedića i RokOtoka protiv bacanja opušaka u okoliš

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Opušci su najčešći otpad u okolišu, čak ih 4,5 bilijuna godišnje završi izvan kanti za smeće, a u Zagrebu ih je ovaj vikend u sklopu kampanje protiv bacanja čikova u okoliš na zagrebačkom Tomislavcu prikupljeno više od 14.000, izvijestili su u ponedjeljak organizatori.

Opušci su najčešći otpad u okolišu, a prosječno ih je čak 80 posto odbačeno na pogrešno mjesto, ističe u priopćenju građanska inicijativa Čisteći medvjedići, koja je s RokOtokom pokrenula kampanju protiv bacanja opušaka u okoliš.

U subotu jer na zagrebačkom Trgu kralja Tomislava u samo dva sata dvanaestero volontera prikupilo više od 14.000 opušaka.

- Ljudima je nažalost navika, što iz komocije, što iz neznanja, baciti ih na pod ili u more, rijeke, potoke, pa i u kanalizaciju, pogrešno misleći da su biorazgradivi. Kampanjom želimo potaknuti naše sugrađane na odgovornije i savjesnije ponašanje: čikovima je uvijek i isključivo mjesto u koševima za smeće, izjavio je Perica Štefan, osnivač Čistećih medvjedića.

Opušci su izvor štetnih i onečišćujućih tvari u tlu i vodi te je dokazano njihovo toksično djelovanje na različite organizme. Najčešće upotrebljavani filtri su polimerni, odnosno napravljeni od celuloznog acetata, koji je iznimno teško biorazgradiv.

Oborine ih odnose u odvode, tako dolaze do rijeka i oceana, a iz oceana dospijevaju na plaže. Zbog svoje male mase prenose se i vjetrom, upozoravaju iz inicijative.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!