07:48 / 30.11.2020.

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/HRT

50 godina Koronarne jedinice u KBC Sestara Milosrdnica

-

-

Foto: - / -

Gjurović je naglasio kako medicina prije 50 godina, u odnosu na danas, nije mogla puno pružiti.
Pedeseta je godišnjica Zavoda za intenzivnu kardiološku skrb KBC Sestara Milosrdnica.

- Nas trojica smo živi svjedoci kako je bilo kada ništa nije bilo, rekao je u Dobro jutro, Hrvatska Josip Gjurović, prvi šef i osnivač Koronarne jedinice.

Govorio je tome kako je bilo prije 50 godina kada nije bilo sofisticirane opreme, ultrazvuka, elektrostimulatora srca. Naglasio je kako medicina tada, u odnosu na danas, nije mogla puno pružiti.

- Kirurške struke su imale priliku za usavršavanjem vještina i tehnika, a internistička, konzervativna medicina je imala tri lijeka i ništa više, dodao je.

Miljenko Parlov, mag. ing. elektrotehnike u to vrijeme je radio pionirski posao - radio je za poduzeće Velebit koje je bilo zastupnik kompanije General electric,  oni su projektirali prvi koronarni uređaj. Govorio je kako su morali obučiti i medicinsko i tehničko osoblje za rukovanje tim uređajem, ta tehnologija je tada bila novost. U to je vrijeme, dodao je, defibrilator bio jako osjetljivi uređaj kojim je smjela rukovati isključivo stručna osoba.

Šime Mihatov, bio je sudionik u radu KJ od njenog početka. Govorio je o počecima Koronarne Jedinice, tada je bio mladi specijalizant. Naglasio je da danas 17,5 mil ljudi godišnje umire od kardiovaskularnih bolesti - to je još uvijek vodeći uzrok smrtnosti.

Gjurović je rekao kako se tada promijenila uloga medicinskih sestara - do tada one po zakonu nisu smjele pacijentu dati niti injekciju. Kroz godinu dana, koliko je trajala obuka, postale su prve specijalistice za intenzivnu skrb.

- Danas ne možete zamisliti Intenzivnu bez dobrih sestara. To je strašno važno, dodao je.

U međuvremenu su napravili i edukativni centar, a njihov model liječenja i obuke su mnogi kopirali. Mihatov je zahvalio medicinskim sestrama koje su postale nezamjenjiv dio kardiološkog tima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!