21:05 / 07.08.2018.

Autor: HRT

50 institucija pripaja se ministarstvima

-

-

Foto: - / -

Vlada je na prošlotjednoj sjednici donijela odluku prema kojoj se od Nove godine ukidaju ili pripajaju neke tvrtke, agencije, zavodi, centri i druge pravne osobe s javnim ovlastima - njih 54.
Vlada je na prošlotjednoj sjednici donijela odluku prema kojoj se od Nove godine ukidaju ili pripajaju neke tvrtke, agencije, zavodi, centri i druge pravne osobe s javnim ovlastima - njih 54.

Najveći dio, čak 50 institucija, bit će pripojen ministarstvima, zavodima, tvrtkama. Najviše subjekata bit će pripojeno HEP grupi, čak šest, četiri tvrtke pripajaju se Hrvatskim šumama, a tri Hrvatskim vodama. Od ministarstava - najviše novih subjekata dobit će Ministarstvo unutarnjih poslova - četiri, te Ministarstvo poljoprivrede tri.

Što se tiče preostala četiri subjekta, dvije tvrtke koje su se našle u problemima i završile u stečaju - ukidaju se. To su Tvornica željezničkih vozila Gredelj i Proizvodnja - regeneracija. Jedna tvrtka bit će ugašena, riječ je o Odašiljačima i vezama Bosne i Hercegovine, dok će se jedna nastojati prodati. To je HP Produkcija, tvrtka kći Hrvatske pošte.

Možemo izdvojiti nekoliko institucija koje su bile više u fokusu javnosti. Primjerice, Državna uprava za zaštitu i spašavanje pripaja se Ministarstvu unutarnjih poslova. Ured za suzbijanje zlouporabe droga pripaja se Ministarstvu zdravstva, a pripojene će biti i dvije institucije koje se bave razminiranjem. Centar za razminiranje ide u Ministarstvo unutarnjih poslova, dok će Vladin Ured za razminiranje postati dio Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Centar za restrukturiranje i prodaju, tvrtka koja je upravljala državnom imovinom, pripaja se Ministarstvu državne imovine. Agencija za investicije i konkurentnost ide u Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, dok će APN, o kojem se dosta govorilo zbog poticajnih kredita, biti u sustavu Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje.

Sve ovo održavat će se pod nadzorom potpredsjednika Vlade Tomislava Tolušića, a cilj je jednostavnija, učinkovitija, brža i transparentnija javna uprava od koje bi korist trebali imati i građani i gospodarstvenici. Premijer Plenković je na sjednici Vlade pozvao ministre da i dalje predlažu koji bi se dijelovi tog javnog aparata mogli racionalizirati.

O konkretnim brojevima zasad se samo nagađa, iako ministar uprave Lovro Kuščević tvrdi da će sigurno biti riječ o stotinama milijuna kuna. O tome hoće li biti promjena i vezano uz broj zaposlenih, zasad nije bilo riječi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!