08:58 / 23.03.2020.

Autor: B.A./HRT

52 nova bolesnika, ukupno 306. Zabranjuje se napuštanje prebivališta

Foto: pool/PIXSELL

Foto: pool/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Tijekom dana ćemo zabraniti međugradski promet i osobnim automobilima i na svaki drugi način, rekao je Božinović.
U Hrvatskoj su u odnosu na jučer u 16 sati potvrđena 52 nova bolesnika zaražena koronavirusom, što ukupno čini brojku od 306 bolesnika, rekao je jutros ministar zdravlja Vili Beroš na konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je da potpisuje odluku o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka u Hrvatskoj.

- Brojevi zaraženih ipak rastu, očekujemo i daljnji rast, tako da su ovo nužne mjere, rekao je Božinović.

Zabrana se ne odnosi na promet i kretanje koje je nužno za opskrbu područja; dnevne migracije zaposlenih u službama bitnim za pružanje zdravstvene i veterinarske zaštite, dostavu lijekova i sanitetskog materijala, održavanje komunalne djelatnosti, vodoopskrbe i odvodnje, opskrbe plinom i strujom, zaštitarske službe; zatim izvješćivanje javnosti, dakle novinare; stanovnike koji zahtijevaju hitnu medicinsku skrb; ljude koji putuju iz vitalnih obiteljskih razloga; putovanja na posao i s posla ako je obavljanje posla neophodno i ne može se obaviti od kuće; te žurne i operativne službe koje sudjeluju u sprečavanju širenja bolesti. Oni će dobiti propusnice.

- Tijekom dana ćemo zabraniti međugradski promet i osobnim automobilima i na svaki drugi način, već smo ukinuli međugradski javni prijevoz, rekao je Božinović.

Božinović je najavio i mogućnost novih strožih mjera.

- Zdravlje ljudi i sprečavanje širenja zaraze je zadaća broj jedan i tu neće biti nikakvog kompromisa, rekao je Božinović. Pozvao je na ostanak doma sve one koji nemaju ozbiljan razlog za izlazak.

Beroš je rekao da je nakon jučerašnjeg potresa u Zagrebu utvrđeno da Klinika za plućne bolesti Jordanovac predstavlja određeni rizik te je 36 bolesnika premješteno na Rebro. Isto je učinjeno i s Klinikom za ortopediju na Šalati.

Sletio je zrakoplov s drugim dijelom vrijedne donacije vlade UAE-a, dodao je Beroš. Rekao je da Ministarstvo zdravstva intenzivno radi na nabavi zaštitnih sredstava te da je u tom pogledu prioritet zdravstveni sustav.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak rekao je da je Stožer donio odluku o podizanju rada epidemiološke službe na najvišu moguću razinu - svi epidemiolozi u Hrvatskoj u sklopu javnog zdravstva u trajnoj su pripravnosti.

Božinović je rekao da se Stožer bavi dvjema kriznim situacijama - koronavirusom i jučerašnjim potresom u Zagrebu. U potresu je 27 građana ozlijeđeno, od toga 18 teže, a od tih 18, 12 je hospitalizirano.

- Nažalost, djevojčica od 14 godina još uvijek je u kritičnom stanju, dodao je.

Štete su velike, više je od 250 oštećenih objekata, rekao je Božinović. Svi građani koji nisu mogli spavati u svojim kućama su vrlo brzo zbrinuti. Noć je protekla bez incidenata.

Božinović je rekao da je od jučer u 6.24 do jutros zaključno u 3 bilo 37 potresa, što je i očekivano kad je prvi potres snage 5,5 stupnjeva po Richteru. Naglasio je da građani trebaju biti oprezni jer je područje seizmološki aktivno u ovom trenutku.

Na pitanje novinara što sa zabranom napuštanja prebivališta i građanima koji su nakon potresa napustili Zagreb rekao je da broj tih građana nije tako velik te da će se moći vratiti.

- Ova odluka može stupiti na snagu odmah, međutim, dat ćemo još neko vrijeme tijekom dana da se ti građani vrate doma, rekao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!