60 kadetkinja i kadeta primljeno je u Hrvatsku vojsku

26.08.2022.

Zadnja izmjena 14:05

Autor: I.B./Dnevnik u podne/IMS/HRT

Kadeti

Kadeti

Foto: Dnevnik u podne / HRT

U Domu Hrvatske vojske "Zvonimir" u Zagrebu održan je svečani prijam 60 kadeta u djelatnu vojnu službu kadeta 15. i 16. naraštaja Hrvatskog vojnog učilišta "Dr. Franjo Tuđman". Rješenja o prijmu kadetima uručio je ministar obrane Mario Banožić, koji je u obraćanju istaknuo kako je svaki od kadeta svojim posebnostima, znanjima i vještinama neprocjenjivo važan za Ministarstvo obrane i Hrvatsku vojsku.

- Posebno treba pozdraviti spremnost da se hrvatskoj vojsci pridružite u vremenu novih sigurnosnih izazova za suvremeni svijet, istaknuo je ministar Banožić.

- Temeljni stup profesionalnog razvoja vojnika mora biti cjeloživotno obrazovanje tijekom čitave vojne karijere. U današnjem svijetu znanje daje prednost u brojnim izazovnim i opasnim vojnim situacijama. Pred vama je zanimljiva karijera. Za početak odlazite u postrojbe gdje ćete raditi sa složenim i modernim oružanim sustavima. Ali još važnije, s ljudima, vojnicima, mladim kao i vi, rekao je načelnik Glavnog stožera OS RH Robert Hranj.


Kadetkinje i kadeti složili su se kako je posebna čast biti dio obitelji Hrvatske vojske te vjeruju da će stečena znanja i vještine uspješno koristiti za daljnja napredovanja i profesionalni razvoj.

U 15. naraštaju studijske programe završilo je 38 kadeta, od toga zvanje magistra vojnog inženjerstva steklo je 23 kadeta, a 15 kadeta je steklo zvanje magistra vojnog vođenja i upravljanja.

U 16. naraštaju studijske programe završilo je 22 kadeta od toga zvanje prvostupnika vojnog inženjerstva steklo je 5 kadeta, a 17 kadeta steklo je zvanje prvostupnik vojnog vođenja i upravljanja.

Kadeti se u djelatnu vojnu službu primaju dana 1. rujna 2022., dodjeljuje im se prvi časnički čin poručnika / poručnice i bit će raspoređeni na početne časničke dužnosti u Oružanim snagama Republike Hrvatske.

Uz kadete, svečanosti su nazočili i državni tajnici, zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general-pukovnik Siniša Jurković, glavni savjetnik general-bojnik Željko Živanović, direktor Glavnog stožera Oružanih snaga general-bojnik Ivica Olujić, glavni inspektor obrane general-pukovnik Drago Matanović, zamjenik zapovjednika HVU-a brigadni general Blaž Beretin i drugi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!