14:36 / 31.10.2019.

Autor: T.D./Hina

6,44 milijuna iz proračuna, a ne iz fondova EU-a; Divjak traži očitovanje

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Divjak kaže da će milijardu kuna, za koliko raste proračun njezina ministarstva u idućoj godini, biti uključeno u troškove plaća u obrazovanju i znanosti.
Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak izjavila je u četvrtak da je zatražila očitavanje zbog pogreške u nabavi eksperimentalnih udžbenika "Škole za život", koji su trebali biti financirani iz fondova EU-a, a sada će se iz državnog proračuna za njih morati isplatiti 6,44 milijuna kuna.

Nakon što je Večernji list u četvrtak objavio da će se zbog pogreške na projektu iz državnog proračuna morati isplatiti 6,44 milijuna kuna za nabavu eksperimentalnih udžbenika "Škole za život", koji su trebali biti financirani iz fondova EU-a, Divjak je poručila da traži očitavanje od nadležnih i voditelja projekta.

Objasnila je da je riječ o prvom projektu cjelovite kurikularne reforme od 155 milijuna kuna, koji se financira putem Europskog socijalnog fonda. U projektu je nadležna agencija DEFCO proglasila administrativne pogreške u visini od 6,5 milijuna kuna.

No, ističe Divjak, takve vrste korekcija i penalizacije postoje na svim projektima EU-a u Hrvatskoj. - Ministarstvo financija zajedno s Ministarstvom regionalnog razvoja radi posebnu proceduru kako će se takve pogreške rješavati, dodala je.

Divjak kaže da će milijardu kuna, za koliko raste proračun njezina ministarstva u idućoj godini, biti uključeno u troškove plaća u obrazovanju i znanosti.

- Najveći dio toga ide na plaće, osnovice, a po potrebi će biti i koeficijenti, ako Vladina uredba bude donesena na vrijeme, odnosno za kompenzacije ako ne bude, rekla je Divjak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!