09:32 / 11.06.2019.

Autor: HRT

"67 je previše" - predaja potpisa u četvrtak

Krešimir Sever (foto: Marko Lukunic/PIXSELL)

Krešimir Sever (foto: Marko Lukunic/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Sindikati će u četvrtak u 11 i 30 Saboru predati 66 kutija s više od 700 tisuća potpisa za raspisivanje referenduma "67 je previše".
Sindikati će u četvrtak u 11.30 Saboru predati 66 kutija s više od 700 tisuća potpisa za raspisivanje referenduma "67 je previše".  Mjerodavne službe potpise će proslijediti saborskom Odboru za Ustav, poslovnik i politički sustav. U Sindikatu očekuju da Sabor neće odugovlačiti s procedurom, no očekuje se da će najprije od Vlade zatražiti provjeru popisa birača.

Branko Bačić, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a rekao je za emisiju Hrvatskog radija "U mreži Prvog" da Sabor ima dvije mogućnosti  - ili odmah raspisati referendum ili poslati zahtjev Ustavnom sudu za ocjenu ustavnosti ovakvog referendumskog pitanja.

- Mislim da je Ustavni sud dužan u kratkom roku od 30-ak dana odgovoriti na prijedlog Sabora za ocjenom ustavnosti, i ako Ustavni sud ocijeni da je ustavno pitanje u skladu s Ustavom, nakon toga je na Saboru da raspiše referendum - kazao je Bačić.

Mladen Novosel, predsjednik SSSH, koji je također gostovao u emisiji, poručuje: "Budite sigurni da mi nećemo skrštenih ruku promatrati odugovlačenje".

- Postoje u ovoj zemlji demokratska prava. Ja sam siguran da će nas hrvatski građani, ne samo oni koji su nam dali potpis, nego i ostali, podržati i u nekim drugim aktivnostima ukoliko do odugovlačenja dođe, ili zlorabljena pozicije moći u ovom trenutku - rekao je.

Pogledajte cijeli razgovor:Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever najavio je da će u četvrtak u 11,30 sati sindikati predati u Hrvatskom saboru potpise referendumske inicijative za promjenu uvjeta umirovljenja.

Sever je potvrdio Hini da će se u četvrtak organizacijski odbor sindikalne inicijative "67 je previše" i predsjednici sindikalnih središnjica sastati s predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem, te će tom prilikom Hrvatskom saboru predati više od 700.000 prikupljenih potpisa.

- Očekujemo da će Sabor zatražiti provjeru potpisa, ali od toga ne strepimo jer smo skinuli one potpise kod kojih smo uočili nedostatke - kazao je Sever.

Sindikalci poručuju da neće pregovarati s Vladom ni vladajućom većinom o inicijativi da se granica za odlazak u punu mirovinu sa 67 godina vrati na 65 godina, već se referendum mora održati.

- Mi jednostavno ne možemo pregovarati s Vladom, vrijeme za pregovore je prošlo. Praktički imamo dvostruko više potpisa koji su potrebni za referendum, a ljudi su time rekli kako žele da se referendum organizira. Prema tome, mi nemamo uopće pravo niti prostor ići bilo gdje ispod te razine - ustvrdio je Sever.

Što se tiče mogućeg slanja refrendumskog pitanja na Ustavni sud radi provjere ustavnosti, Sever smatra kako je to pitanje političke mudrosti.

U ovom trenutku bilo bi mudro da se, s obzirom na očekivanja javnosti, jednostavno prihvati inicijativa i raspiše referendum, a ako referendumsko pitanje ipak bude upućeno na ocjenu ustavnosti, očekujem da će Ustavni sud biti dovoljno razuman i da će znati prepoznati svoje mogućnosti, kaže Sever.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!