11:53 / 25.03.2019.

Autor: Ivica Grudiček/V.K./HRT

"67 je previše" - živimo 3 godine kraće od prosjeka EU-a

-

-

Foto: - / -

Inicijativa "67 je previše", koja pokreće prikupljanje potpisa za referendum o izmjenama uvjeta za odlazak u mirovinu, u Varaždinu održava regionalni skup sindikalnih povjerenika iz triju sjevernih županija.
Inicijativa "67 je previše", koja pokreće prikupljanje potpisa za referendum o izmjenama uvjeta za odlazak u mirovinu, u Varaždinu održava regionalni skup sindikalnih povjerenika iz triju sjevernih županija.

Aktiviste pripremaju za prikupljanje potpisa za referendum kojim se želi spriječiti podizanje dobne granice za odlazak u mirovinu sa 65 na 67 godina te kažnjavanje prijevremenog umirovljenja.

- 67 godina starosti za pravo na mirovinu daleko je previše za Hrvatsku, mi u ovom trenutku u Hrvatskoj živimo tri godine kraće od prosjeka Europske unije, čak do kraja stoljeća mi se s prosjekom doživljenja nećemo izjednačiti s prosjekom Europske unije, na drugoj strani nakon 65 godine imamo tek 5 zdravih godina, dok je taj prosjek unutar EU-a oko 10 godina, rekao je Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata.

U organizaciji Inicijative "67 je previše", koju čine Savez samostalnih sindikata Hrvatske, Nezavisni hrvatski sindikati i Matica hrvatskih sindikata, potpisi za referendum prikupljat će se od 27. travnja do 11. svibnja.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever na konferenciji za novinare ponovio je zahtjeve da se pravo na starosnu mirovinu stječe sa 65 godina, a ne 67, da se penalizacija za prijevremeno umirovljenje sa sadašnjih 0,3 posto po nedostajućem mjesecu smanji na 0,2 posto, tako da za pet godina ne bude 18, nego najviše 12 posto, da se prijelazno razdoblje za izjednačavanje žena s muškarcima vrati na dosadašnja četiri mjeseca po godini te da se dob za stjecanje prava na starosnu mirovinu dugogodišnjeg osiguranika stekne sa 60 godina starosti i 41 godinom staža osiguranja, a ne kao što je novim zakonom predviđeno da se od 2027. to promijeni na 61 godinu.  Referendumsko je pitanje napisano u obliku prijedloga zakona.

Sindikati su uspješno proveli tri referendumske inicijative, protiv izmjena Zakona o radu 2010., protiv tzv. outsourcinga 2014. i protiv monetizacije autocesta, te je Vlada svaki put odustajala od svojih namjera.  Predsjednik SSSH je istaknuo da je cilj ponajprije osvijestiti hrvatske građane da se u Hrvatskoj nešto može mijenjati.

- Može netko imati glasačku mašineriju u Hrvatskome saboru, može imati novac i plaćati sve moguće spotove, plaćati manipulacije, ali direktan kontakt, direktan razgovor s hrvatskim građanima nama je najvažniji. Mi jednostavno nemamo što manipulirati, već iznosimo samo činjenice i pozivamo hrvatske građane da iskoriste svoje demokratsko pravo da daju potpis za promjene, rekao je Novosel.

Istaknuo je da se zakonom koji bi bio donesen referendumom neće riješiti sve bolne rane hrvatskoga mirovinskog sustava, ali će se ispraviti nepravde, te da konačno treba reći dosta svim vladama za smanjivanje svih poteškoća mirovinskog sustava preko leđa hrvatskih građana.

Dodao je da će potpisa sigurno biti više od potrebnih 370 ili 380 tisuća, koliko službeno očekuju, te da će ih biti više od pola milijuna.Inicijativa priprema prikupljanje potpisa za referendum u svim županijama i gradovima te u manjim mjestima.

- Kako već sada postoji veliki interes građana za ovu akciju, mi smo svjesni toga da moramo omogućiti svima da vrlo lako pronađu potpisno mjesto. Jamčimo da ćemo pokriti sve županije, sve gradove, sva mjesta, svagdje gdje imamo naše članove i gdje će postojati interes za prikupljanje potpisa, rekao je potpredsjednik Matice hrvatskih sindikata Branimir Mihalinec.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!