Komemorativno okupljanje u povodu 80. godišnjice Akcije Diane Budisavljević

09.07.2022.

22:04

Autor: I.B./Dnevnik3/IMS/HRT

Vesna Teršelič

Vesna Teršelič

Foto: Željko Hladika / PIXSELL

Prigodnim okupljanjem u dvorištu Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu je obilježena 80. godišnjica akcije spašavanja djece zatočene u logorima NDH koju je vodila humanitarka Diana Budisavljević, i to na mjestu gdje se nalazilo najveće prihvatilište.

Okupljanje su zajednički organizirali Documenta, JUSP Jasenovas i Srpsko narodno vijeće. Voditeljica Documente Vesna Teršelič kazala je kako je riječ o godišnjici velike akcije koja se obilježava 10. srpnja, na dan kada je Diana Budisavljević 1942. godine sa suradnicima prvi puta stigla u logor Stara Gradiška i počela popisivati djecu.

- Akcija Dijane Budisavljević počela je i ranije, još u listopadu 1941., kada je saznala za žene i djecu zatvorene u logorima Loborgrad i odlučila nešto pokrenuti, iako nikad prije nije bila angažirana na takvim akcijama, istaknula je Teršelič.

Cilj je komemoracije pamtiti cijelu akciju Dijane Budisavljević, u spomen na tisuće stradale i tisuće spašene djece.

Središnje komemorativno okupljanje održat će se na samu godišnjicu, u nedjelju, u parku ispred nekadašnje Kule u Staroj Gradiški u kojoj su bile zatočene Srpkinje s djecom, Romkinje, Židovke i Hrvatice.

Okupljanje u Zagrebu organizirano je na povijesnom mjestu, u parku ALU-a, iza nekadašnjeg Zavoda za gluhonijeme, gdje je iz logora Stara Gradiška 1942. godine dovezeno najviše djece.

- Tu je bilo najveće prihvatilište i tu su dolazili brojni Zagrepčani i Zagrepčanke koji su se odazvali na poziv da tu djecu zbrinu. "Čini nam se jako važno podsjetiti na akciju i na to što nam ona danas znači, rekla je Teršelič.

Hrvatska se kad je riječ o povijesnom nasljeđu NDH po njezinim riječima još uvijek suočava s brojnim izazovima, pa tako još nije zabranila pozdrav Za dom spremni i ustaško znakovlje.

Također, smatra da Hrvatska ne ulaže dovoljno u memorijalne objekte, pa tako nije učinila ništa kako bi se obnovila ili barem konzervirala Kula u Staroj Gradiški, koja je u raspadnom stanju, a riječ je o jedinom izvornom dijelu spomen-područja Jasenovac gdje su u Drugom svjetskom ratu zatvarani žene i djeca.

Teršelič je izrazila zadovoljstvo što okupljanju prisustvuju i mladi iz Italije, Njemačke, Grčke, Ukrajine i Slovenije, u sklopu projekta "Između sjećanja i zaborava", koji podržava Europska unija a bavi se obrazovanjem o holokaustu i genocidu.

Okupljenima se obratio i Živko Zelenbrz, jedan od preživjele djece koji je vrijeme akcije Diane Budisavljević imao dvije godine.

Za glazbeni dio programa pobrinuli su se Bruno Philipp i Mario Igrec iz Zagreb klezmer trija, a recitirao je glumac Vili Matula.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!