Osumnjičeni za spolno uznemiravanje maloljetnika neće u pritvor

25.08.2023.

17:40

Autor: HRT/IMS

Pedofil iz okolice Rijeke koji je 2019. pravomoćno osuđen zbog dvaju kaznenih djela spolnog uznemiravanja maloljetnika, za što je bio uvjetno osuđen, ponovno je osumnjičen za jednako kazneno djelo. 85-godišnjaka se tereti da je prije desetak dana više puta spolno uznemiravao maloljetnu osobu, no sutkinja istrage Županijskog suda u Rijeci odredila mu je, umjesto istražnog zatvora, mjere opreza uzevši u obzir njegovu dob. 


Na tu odluku reagirali su u saborskom Odboru za obitelj, mlade i sport. Kažu da su prisiljeni upozoriti na blagost sudstva prema počiniteljima kaznenih djela spolne zlouporabe djece, osobito u ovom slučaju u kojem je moguć utjecaj na svjedoke i ponavljanje kaznenog djela. 

Sve je komentirao i predsjednik riječkog suda.

- Opće odredbe o istražnom zatvoru propisuju da se protiv osoba koje su navršile 70 godina istražni zatvor samo iznimno može odrediti. Ako prekrši mjere, vrlo jasno je u toj odluci izrečeno da će mu se u slučaju nepridržavanja, one zamijeniti istražnim zatvorom. Razloge nepravomoćnog rješenja ne možemo komentirati. Vidjet ćemo, ako bude podnesena žalba, i o tome što će nakon toga odlučiti vijeće županijskog suda, rekao je predsjednik Županijskog suda u Rijeci Vlado Skorup.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!