11:50 / 12.05.2020.

Autor: Dnevnik/IMS/B.A./HRT/Hina

93 milijuna kuna za digitalizaciju Zavoda za zapošljavanje

Ilustracija: Tomislav Miletić/PIXSELL

Ilustracija: Tomislav Miletić/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Aladrović: Cilj je unapređenje usluga HZZ-a kroz provedbu informatizacije i digitalizacije poslovanja.
Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava i Hrvatski zavod za zapošljavanje potpisali su ugovor o financiranju informatizacije i digitalizacije poslovanja HZZ-a. Projekt je vrijedan 93 milijuna kuna, a sufinancirat će se sredstvima iz Europskog socijalnog fonda.

- Njegova provedba trajat će 42 mjeseca i cilj je unapređenje usluga Hrvatskog zavoda za zapošljavanje prema korisnicima kroz provedbu informatizacije i digitalizacije poslovanja, rekao je ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović.

- Poslodavci će moći putem računala, odnosno mobitela podnijeti svoj zahtjev koji će zaprimljen u HZZ-u, kasnije biti digitalizirano obrađen, i tu ćemo maksimalno smanjiti administraciju, opterećenost Zavoda, izjavio je ravnatelj HZZ-a Ante Lončar.

Aladrović: Nastavak pregovora sa sindikatima idućeg tjedna

Aladrović je izjavio da se idućeg tjedna nastavljaju pregovori sa sindikatima javnih i državnih službi o Vladinu prijedlogu suspenzije rasta plaća u ovoj godini.

Vlada je zatražila od sindikata da odustanu od božićnica, regresa i jubilarnih nagrada te da prihvate suspenziju rasta osnovice, po kojoj su plaće u javnim i državnim službama u 2020. trebale rasti za još 4 posto.

Nakon prošlotjednoga prvog kruga pregovora, sindikati imaju rok od 15 dana da se očituju o tom prijedlogu.

- Dogovoreno je da nastavljamo pregovore sljedeći ponedjeljak ili utorak. Vlada tu ima vrlo jasnu poziciju - kako bi se ekonomija oporavila i kako bismo imali prostora u javnim financijama za pomoć nezaštićenijem dijelu ekonomije, svi moramo biti solidarni i odreći se određenih prava, rekao je Aladrović na konferenciji za novinare.

Ponovio je kako Vladin prijedlog ne uključuje smanjenje plaća i prava, nego suspenziju povećanja plaća do kraja ove godine.

- Vrlo razuman prijedlog, koji ima smisla i s ekonomske i s društvene i socijalne strane, s aspekta solidarnosti i javnih financija, ustvrdio je.

Prihvaćanjem prijedloga će se dugoročno osloboditi fiskalni kapacitet za daljnja povećanja, koja će se dogoditi nakon izlaska iz krize jer se Hrvatskoj, kaže, predviđa ekonomski izlazak iz krize već sljedeće godine.

S druge strane, time bi se pokazala empatija prema djelatnicima u privatnom sektoru, čija su radna mjesta u ovom trenutku nesigurnija i ugroženija nego u javnom sektoru.

Prvi krug pregovora održan je prošloga tjedna s predstavnicima sindikata javnih službi, zatim s predstavnicima sindikata znanosti i visokog obrazovanja, učitelja i zaposlenih u srednjim školama te, na kraju, s predstavnicima državnih službi.

Sindikati su tada jedinstveno odbili Vladin zahtjev poručujući da im je apsolutno neprihvatljiv.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!