Projekt vrijedan 95 mil. kn da bi Zagreb bio čišći

09.12.2021.

07:00

Autor: Dinko Kreštalica/Regionali dnevnik/HRT

Gospodarenje otpadom

Gospodarenje otpadom

Foto: - / Shutterstock

Kako bi Zagreb postao čišći, predstavljen je gotovo 95 milijuna kuna vrijedan europski projekt interventnih mjera za smanjenje odlaganja komunalnog otpada. Njime se želi unaprijediti sustav gospodarenja otpadom kroz odvojeno prikupljanje, i tako smanjiti količinu miješanoga komunalnog otpada.


Naviku usvoji, otpad razdvoji! Tako bi se ukratko svelo rješenje problema s otpadom koji Zagreb muči već godinama. Od kada se provodi ovaj program određeni su rezultati već vidljivi.

- Godine 2015. smo odlagali preko nekih 215 tisuća tona miješanog komunalnog otpada, a 2020. to je palo na 172 tisuće. Znači, to je direktni rezulat interventne mjere. Više od 40 tisuća tona manje se odlaže, kaže Bojan Ribić iz Podružnice Čistoća, ZG Holdinga.

A to je dovelo do znatnog povećanja korisnog otpada koji se ponovno može iskoristiti. Predsjednik Uprave ZG Holdinga Ivan Novaković naominje kako su projektom obuhvaćene i investicije u vozila i opremu za odvojeno prikupljanje otpada, koje su započete krajem 2015. godine - te nova ulaganja u opremu za bio-otpad.

Posebna vozila za papir, staklo i bio otpad

Već je spremno više od 30 000 spremnika za sakupljanje korisnog otpada, posebna vozila za papir, staklo, bio otpad, preostalo je još poboljšanje i modernizacija kompostane. Još se čeka prilagodba novom zakonu o gospodarenju otpadom donesenom još u srpnju.

Tako će se, naglašava gradonačelnik Tomislav Tomašević definirati i drugačiji sustav naplate same usluge odvoza otpada i tako stimulirati građane i tvrtke da što više odvajaju otpad za recikliranje i kompostiranje, a što manje ostavljaju miješanog otapada za odvoz.

No problem s odvozom otpada posljednjih je tjedana uzrokovalo uvođenje COVID potvrda, mnogo je radnika bilo izvan pogona. Iako je 'van stroja' gotovo pedeset radnika Čistoće - nema zaostalog otpada, napominje Novaković. Najavljeno je predstavljanje plana poslovanja Holdinga do kraja godine, a za sada, kažu, spremni su na sve i grad će svakim danom biti sve čišći. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!