07:29 / 26.06.2019.

Autor: D.M./HRT

A sada Vlada: premijer Andrej Plenković

-

-

Foto: - / -

U zadnjoj ovosezonskoj emisiji "A sada Vlada" uživo iz Banskih dvora gostovao je predsjednik Vlade Andrej Plenković. S premijerom razgovara Eliana Čandrlić Glibota.
U zadnjoj ovosezonskoj emisiji "A sada Vlada" uživo iz Banskih dvora s predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem u novoobnovljenoj dvorani Ban Jelačić razgovarala je Eliana Čandrlić Glibota.

O Danu državnosti: Za nas je 30. svibnja ključan

- Važno je kad su neradni dani, kad ima mogućnosti za spajanje i provođenje više vremena s obitelji, no kod Dana državnosti je poanta na identifikaciji s datumom 30. svibnja. Ja smatram, a i mnogi s kojima sam razgovarao, da su oba datuma, i 30. svibnja i 25. lipnja, referentni za hrvatsku povijest i da ih moramo poštovati. Međutim, svi datumi koji su izvan školskog kalendara, osim Dana pobjede - vrlo se teško identificiraju. Moramo se vezati na jedan datum. Danas je to 25. lipnja, ali je 30. svibnja puno primjereniji, kazao je Plenković. Pritom ne bismo povećavali broj neradnih dana, treba gledati na ekonomiiju.

Marija Pejčinović Burić na čelu Vijeća Europe?

- Obavili smo jako dobar posao. Dobili smo respekt prema kandidatkinji, ali i prema državi. Čestitam ministrici. Imali smo dobru kampanju. Ona bi bila druga žena u povijesti VE-a na dužnosti glavne tajnice. Borba je vrlo neizvjesna, rekao je Plenković.Još bez dogovora o novim čelnicima institucija EU-a 

- Ništa još nije ispregovarano. Cilj nam je da Manfred Weber dobije mogućnost da vodi Komisiju. EPP je relativni pobjednik izbora i da je riječ o nacionalnim izborima, ne bi bilo nikakvih problema. Međutim, na nivou EU-a moramo fukcionirati na bazi velike koalicije. Ono što frustrira druge političke stranke, a paralela se može povući i s Hrvatskom je to što EPP na pojavnoj razini ima i predsjednika Vijeća, Komisije i Parlamenta, rekao je. 

Komentirajući napise da se u pregovorima spominje njegovo ime i ime predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović kazao je kako možemo biti zadovoljni. Ako se Marija Pejčinović Burić spominje kao glavna tajnica VE-a, ako se spominje da hrvatski premijer ili predsjednica mogu obnašati najveće funkcije u EU-u, to je gotovo nevjerojatno nakon samo 6 godina članstva. "Mi nismo bili kandati za ta mjesta, ali kako se sve odvija - nikad ne znate što će se sve dogoditi", zaključio je.  

O ulasku Hrvatske u ERM2: Stvari idu jako dobro

Vezano za pripreme za ulazak Hrvatske u Europski tečajni mehanizam (ERM2) i u eurozonu kazao je kako je održao niz sastanaka u Bruxellesu. Svi ključni čelnici su u kontekstu prihvaćanja našeg pisma u kojemu radimo prvi korak. Mislim da smo napravili jako dobre konzultacije. Pismo bi trebalo uputiti idući tjedan. Stvari idu dobro, izvijestio je premijer. 

Od 1. siječnja četvrti krug porezne reforme

Obzirom na rast BDP-a u emisiji je postavljeno i pitanje daljnjeg poreznog rasterećenja. "Mi ćemo tim smjerom nastaviti. Postoji radna skupina i gdje bude prostora ići ćemo u daljnja rasterećenja. Mislim da je to dobro", najavio je Plenković koji je potom naglasio važnost reformi, naročito mirovinske. Upravo zbog nje, dodao je podignut je rejting Hrvatskoj. Potvrdno je odgovorio na pitanje da bi četvrti krug porezne reforme trebao krenuti od 1. siječnja 2020. a PDV ide s 25 na 24 posto. Taj je zakon, dodao je - već donesen.

O Uljaniku i Trećem maju: Gledamo kako napraviti manju štetu

- Moramo raditi veliku razliku izemeđu Uljanika i Trećeg maja. Razgovaramo s predstavnicima Trećeg maja i gledamo kako napraviti najmanju štetu. Gledamo da se dogovori završavanje preostala četiri broda i da svi zposlenici imaju smisla raditi dalje. Mi smo se naplaćali jamstava, 4,5 milijarde kuna. To su ogromni novci, mogli smo isfinancirati 6 godišnjh proračuna ministarstava. Unatoč tome - suficit. Ostali smo , što bi rakao Elton John 'Na nogama - Still standing'", kazao je.  

Utrka za Pantovčak: O Milanoviću i Škori

- Kolinda Grabar-Kitarović je kandidatkinja HDZ-a i mislim da će ona pobijediti. U medijima imate još dva vidljivija kandidata. Zoran Milanović, koji mi nije djelovao pretjerano entuzijastičan vezano za ulogu predsjedika. Malo me čudi ta naglo pronađena ambicija da se kandidira za to mjesto. Što se tiče Miroslava Škore je svoje poruke komunicirao s videoporukom. To mi djeluje s rezervom. Smatram da netko tko želi biti predsjednik mora održati medijski nastup da se to što govori može i ispitati, komentirao je Plenković. Dodao je da je preispitivanje ustavnih ovlasti zadnji put viđeno kod Ive Josipoviće - koji je izbore izgubio.

- Škorine poruke se oslanjaju na neke populističke teze. Drago mi je da se poput HDZ-a poziva na predsjednika Tuđmana. Na kraju krajeva on je i bio u HDZ-u. Sjećam ga se iz kampanje Mate Granića. Svi se mogu kandidirati. Međutim, ne vjerujem da su ustavne promjene rješenje problema Hrvatske, dodao je Plenković.

Zašto se protiv Kuščevića nije reagiralo 2010.?

- Razgovarao sam s ministrom. Sve ono što se događalo 2009. i 2010. kad je on bio predmet izvida - nije rezultiralo nikakvim postupcima prema njemu kao općinskom načelniku. Ne znam je li ovo što se događa danas odnosi na 'novi pogled na papire iz 2010. ili na nešto što se događa danas'. Ako se radi o 2010 - zašto se nije tada reagiralo? Sve ove teme imaju veze s ranijim aktivnostima, pretpostavljam da će se ubrzo znati o čemu je riječ, rekao je Plenković komentirajući medijske navode da USKOK obavlja izvide vezano za imovinu ministra Lovre Kuščevića.
Poruka krajnjoj desnici i lijevima koji su isključivi

- Borit ću se za ono što se zove racionalnost u politici, uključivost i smanjivanje napetosti u hrvatskom društvu. Jasne poruke onima koji su na krajnjoj desnici i onima koji su na ljevici isključivi. Borit ću se protiv toga. Borim se za odgovornu europski usidrenu i samosvjesnu Hrvatsku koja zna koji su današnji interesi i koja ima ekonomske rezultate i povećava plaće. Radimo ono što smo obećali, zaključio je Plenković. -

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!