19:45 / 10.09.2019.

Autor: Ivana Šilović/V,K,/HRT

Adaptirani prostor za sedmeročlanu obitelj Višić

-

-

Foto: - / -

U Dnevniku smo prije nekoliko mjeseci objavili priču o sedmeročlanoj obitelj Višić iz Splita. Stanuju u samo 30-ak četvornih metara u derutnim i vlažnim bungalovima nekadašnjeg vojnog hotela na Duilovu.
U Dnevniku HRT-a prije nekoliko mjeseci objavili smo priču o sedmeročlanoj obitelj Višić iz Splita. Stanuju u samo 30-ak četvornih metara u derutnim i vlažnim bungalovima nekadašnjeg vojnog hotela na Duilovu. Uz to, najstarije dijete, 18-godišnji Ivan teško je bolestan. Još čekaju rješavanje stambenog pitanja. No u pomoć su im pritekli očevi kolege iz MORH-a. Pomogli su im adaptirati prostor u kojem žive.

Ovako je bilo kada smo Višiće posjetili krajem svibnja.
Višići trebaju pomoć za dostojan život
Kvadrati od onda nisu narasli, ali plijesan i vlaga će nestati. Barem do prvih kiša.

- Jako puno posla, još nismo blizu kraja od zidova, struje, vode, keramičkih poslova. Svaki od nas je meštar u nekom vidu. Zatekli smo neljudske uvjete i došli smo na dobrovoljnoj bazi Bojne OSMIO uz suglasnost naših zapovjednika da omogućimo ovoj obitelji ugodnu zimu, naglasio je Petar Šušnjara, HRM.

- Sve skupa nas sedmero 33 kvadrata. Malo prostora, stvarno je malo, plijesan, vlaga, borimo se kako znamo, dođu ljudi, pomognu, stvarno je teško, ispada da nas sedmero svaki dobije 5 kvadrata po osobi, ako se namještaj uračuna ispada kvadrat i pol, rekao je Ivica Višić, HRM.

- Nama će biti puno lakše održavati i čistiti. Nema više plijesni. Novi je namještaj jer je ovaj stari bio ajme i konačno će muž spavati na trosjedu, jer do sad je spavao na spužvi na podu, govori Helena Višić, majka.
Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!
Obitelj Višić kaže ne bi nikada istupila javno, sretni su bili s onim što su imali. No, bolest njihova najstarijeg 18-godišnjeg sina Ivana potpuno ih je iscrpila. Cistična fibroza, čeka transplantaciju pluća.

- Meni je sad to skroz normalno. Kada čovjek živi s tim, onda se i naviknete. Ja sam trenutačno dobro, imam savršenu obitelj, prijatelje koji me podržavaju, istaknuo je Ivan Višić.

- Ministarstvo obrane Republike Hrvatske upoznato je s teškom obiteljskom situacijom našeg pripadnika nadnarednika Ivice Višića. Putem Zaklade vojne solidarnosti pruža pomoć obitelji logističkog dočasnika 1. satnije Obalne službe motrenja i obavješćivanja bojne OSMiO Hrvatske ratne mornarice. Što se tiče stambenog pitanja, Ministarstvo obrane će u suradnji s pripadnikom Hrvatske vojske Višićem raditi na iznalaženju rješenja i nastojati pomoći, izjavili su iz Samostalne službe za odnose s javnošću MORH-a.

Ivan ni malo ne dvoji oko planova što će raditi nakon transplantacije.

- Prvo ću za programere, onda ću vozački položit i onda  ću se bavit nogometom sa mojim bratom. Samo da transplantacija dobro prođe. Mora, hoće, ja tu ne vidim nikakvu komplikaciju, govori Ivan.

Adaptacija malenih kvadrata za njih je golem korak. Jednostavnost i optimistimizam posebnost je obitelji Višić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!