Cvrtila za HRT: Bojim se za svoju budućnost, no što je, tu je

07.09.2021.

09:19

Autor: Studio 4/B.A./HRT

Adrijana Cvrtila

Adrijana Cvrtila

Foto: Studio 4 / HRT

Političko zapošljavanje u kutinskoj gradskoj tvrtki, u koje su umiješani lokalni HDZ i HSLS, ovih je dana jedna od glavnih tema u Hrvatskoj. Direktorica kutinske Eko Moslavine Adrijana Cvrtila izašla je u javnost i za 24 sata razotkrila zapošljavanje u tom poduzeću, priznavši da je morala zapošljavati članove HSLS-a i HDZ-a.

Cvrtila, koja je USKOK-u prijavila gradonačelnika Zlatka Babića (HDZ) i koalicijskog partnera Davora Kljakića (HSLS), među ostalim, otkrila je da su kupljeni oporbeni vijećnici kako bi Babić imao podršku u Gradskom vijeću. 


- Svatko od nas ima neku točku kada dođe do pucanja, s nekim pritiscima, kada vas netko svakodnevno psihički maltretira na način da vam stavlja osjećaj krivca, rekla je Cvrtila jutros u HTV-ovoj emisiji Studio 4.


Kaže da joj je predsjednik GV-a i tadašnji predsjednik gradskog HSLS-a Davor Kljakić svakodnevno prijetio.


- Lako je suditi drugom. "Zašto nisi prije, zašto nisi ovako, zašto nisi onako..." I sama sam čitala komentare na društvenim mrežama. To je individualna stvar. U nekom trenutku kada više nisam uistinu mogla i kada sam se bojala onoga što će još doći u tvrtki, jednostavno sam odlučila progovoriti, rekla je Cvrtila, i sama članica HSLS-a.


Procjena štete ovakva zapošljavanja za tvrtku je više od 2,4 milijuna kuna. Nije bilo zapošljavanja samo stranačkih saveznika, već i njihovih bračnih drugova, djece, braće, sestara... Cvrtila je rekla kako nije bilo naznaka da će tome doći kraj.

Ivan Pandžić

Ivan Pandžić

Foto: Studio 4 / HRT

Novinar 24 sata Ivan Pandžić kaže kako je političko zapošljavanje u komunalnim tvrtkama javna tajna.


- Komunalne tvrtke, primjerice, nemaju zakonsku obvezu raspisivanja javnih natječaja. Ako osnuju svoju tvrtku kćer, nemaju ni javnu nabavu. Dakle, imaju jako puno mogućnosti za manipulacije da se sve pokrije jednom čuvenom rečenicom - "sve je po zakonu", rekao je Pandžić u Studiju 4.

"Tipično stranačko leno"


Predsjednik HSLS-a Dario Hrebak - koji je bio pozvan u Studio 4, ali nije došao - raspustio je stranački ogranak u Sisačko-moslavačkoj županiji, kao i gradski u Kutini. Međutim, Pandžić kaže kako ovo nije epilog, već početak. Ističe da je kupnja vijećnika kazneno djelo, kažnjivo jednom do osam godina zatvora, a da je, koliko dosad znamo, samo nekadašnji SDP-ov vukovarski gradonačelnik Željko Sabo za to i osuđen.


Pandžić kaže kako je činjenica da Hrebak nije reagirao na vrijeme. Cvrtila, koja ističe da je obična članica HSLS-a, kaže da je Hrebak bio upozoravan na nepravilnosti, ali da misli kako mu je, s obzirom na njegovu zauzetost funkcijama koje obavlja, "možda promaklo nešto".

Zlatko Babić

Zlatko Babić

Foto: Nikola Čutuk / PIXSELL

Pandžić je naglasio da će ova afera itekako utjecati i na gradonačelnika Babića (HDZ), koji ne bi mogao vladati bez potpore kupljenih vijećnika.


- Čovjek je direktno slao poruke u kojima kaže - "ja sam dogovorio s Babićem, imaš zaposliti sina". Neće glasati za rebalans, dok sin nije bio zaposlen, pa čak i kad nije prošao liječnički pregled, morali su ga premjestiti. Dakle, to je bio takav pritisak. Drugi je dva puta tražio povećanje plaće. I onda je snimljen, kaže - "joj, nadam se da mi neće dokazati ništa jer sam obrisao sve poruke", rekao je Pandžić.


- Ovo što se u Kutini sada događa je tipično stranačko leno - "mi smo pobijedili na izborima, nama ide ta tvrtka, a u tu tvrtku ja imam stavljati koga hoću i ti imaš slušati". To je podjela plijena, objasnio je.


"Naravno da se bojim za svoju budućnost, no što je, tu je"


Cvrtila se nada da će njezin potez potaknuti i druge da progovore.


- Naravno da se bojim za svoju budućnost, no što je, tu je. Ako svojim postupkom uspijem potaknuti jednu osobu da još progovori o svemu ovome što se događa oko svih nas u Kutini, a i u drugim gradovima, bit ću sretna i zadovoljna. A što ako neću raditi u Eko Moslavini? Naći ću posao negdje drugdje, zaključila je Cvrtila, a Pandžić je podsjetio na pozitivne primjere u kojima su slična otkrića dovela do promjena.


- Gradonačelnik Požege je pao, nije izabran, nisu ga honorirali. Ivo Žinić je nestao iz hrvatske politike, izbačen je iz HDZ-a, i njegov zamjenik Rosavec također, kada smo otkrili njegove afere. Pokušao je sam - nije prošao, završio je karijeru. Gospodin Emil Gredičak u Oroslavju, koji je također snimljen i pita "kaj bi ti", predizborne koalicije koje se nude, tajno financiranje, također je izgubio izbore. Gospodin Tušek se još drži i čeka što će USKOK reći i tu čekamo svi mi, sedam mjeseci je već prošlo, on je još uvijek član HDZ-a, saborski zastupnik, jedino što je platio je da nije više na čelu županijskog ogranka Krapinske-zagorske županije, što je još prilično i blaga kazna. I gospođa Nosić dolje u Lovreću... Dakle, ipak ima i pozitivnih primjera gdje su ljudi pomeli one o kojima smo direktno pisali i dokazali afere i zlouporabe položaja, rekao je Pandžić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!