14:29 / 19.04.2021.

Autor: Dnevnik/HRT/IMS/Hina/D.D.

Afera "Agram": Inspektorica za zaštitu okoliša svjedočila o zbrinjavanju otpada

Svjedočila inspektorica za zaštitu okoliša

Svjedočila inspektorica za zaštitu okoliša

Foto: Dnevnik / HRT

Na suđenju u aferi "Agram", inspektorica za zaštitu okoliša svjedočila je o točki optužnice prema kojoj su pokojni zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i bivši šef Holdinga Slobodan Ljubičić pogodovali drugooptuženom Petru Pripuzu, čijoj su tvrtki CIOS dali unosan posao zbrinjavanja glomaznog otpada.

Odlagalište Jakuševec izgubilo je dozvolu još 2010., a do 2013. u Ministarstvu zaštite okoliša održani su brojni sastanci s predstavnicima Zagreba na kojima se razgovaralo o tome tko bi i kako mogao riješiti problem.

- Bilo je različitih trgovačkih društava koja su bila spominjana, ne samo jedno, više njih. Spominjali su i CIOS, kazala je Jasna Paladin Popović, glavna inspektorica za okoliš u Državnom inspektoratu.


Na pitanje obrane je li zakon dozvoljavao zbrinjavanje otpada i bez dozvole svjedokinja je kazala da to, što se zakona tiče, nije bilo dozvoljeno, ali se u praksi ipak radilo.


- Inspekcija je 2002. donijela odluku o zabrani odlaganja otpada na svim odlagalištima u zemlji, no zbog interesa javnosti, odlučeno je da ta odluka postane ništetna. Dakle, za sve je potrebna politička volja, kazala je svjedokinja.


U dosadašnjem postupku svi su okrivljenici odbacili optužbe po kojima je grad bez javnog natječaja taj posao dodijelio CIOS-u.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!