Afera Agram: Mimo natječaja zaposlili smo 15-ak osoba

12.02.2020.

07:48

Autor: HRT/Hina

default error photo
Na sudu bi se trebalo pojaviti četvero svjedoka iz gradske uprave i tvrtki.
Na zagrebačkom Županijskom sudu nastavljeno je suđenje Milanu Bandiću i drugima za zlouporabu položaja i ovlasti u slučaju Agram.

Svjedočenjem Natalije Matičević i Ružice Mamuzić, službenica Ustanove za upravljanje sportskim objektima Zagrebačkog holdinga, koje su potvrdile da je u toj ustanovi mimo natječaja zaposleno 15-ak osoba, u srijedu je nastavljeno suđenje Milanu Bandiću i njegovim suooptuženicima u aferi Agram.

Kosić potvrdio da je tri osobe zaposlio po Ljubičićevu nalogu 

-
Za te ljude nismo čak ni pisali ugovore, nego smo čisto proveli njihove prijave. Mi smo samo dobili već potpisane ugovore o radu zajedno s priloženim njihovim životopisima i svjedodžbama. Napravili smo prijave na mirovinsko i zdravstveno i pospremili ih u dosje. Sve je to čudno izgledalo', posvjedočila je Natalija Matičević.

Dodala je da je u prosincu 2013. i siječnju 2014. na taj način zaposleno 15-ak osoba od kojih mnogi nisu zadovoljavali minimalne predviđene uvjete za radno mjesto.

Svjedokinja Ružica Mamuzić je na Županijskom sudu potvrdila da su se u Ustanovu za upravljanje sportskim objektima ljudi zapošljavali mimo javnih ili internih natječaja te javnih poziva.

- Osobe su primane na posao na temelju molbi, zamolbi, inzistiranja rukovoditelja ili rasprave na kolegija, ali se ne sjećam jesu li svi imali uvjete za radna mjesta na koja su zaposleni, izjavila je Mamuzić.

Govoreći o zapošljavanju, Mamuzić je naglasila da se prema Pravilniku o sistematizaciji radnih mjesta, u slučaju izvanrednih okolnosti na određeno radno mjesto, može zaposliti osoba koja ne zadovoljava predviđene uvjete, a što se mora utvrditi posebnom odlukom rukovoditelja.

Na upit tužiteljstva tko je donosio takve odluke, svjedokinja je kazala da je nekadašnji predsjednik Uprave Zagrebačkog holdinga Slobodan Ljubičić "mogao učiniti sve što je htio pa tako i potpisati ugovor o radu za bilo koga bez obzira na uvjete radnog mjesta".

Optužnicu protiv zagrebačkog gradonačelnika i njegovih suradnika te poslovnih partnera gradskih tvrtki u aferi Agram Uskok je sudu predao još sredinom prosinca 2015.

Sedam točaka optužnice za nezakonitosti na štetu grada sud je potvrdio u ožujku 2018., dok su tri točke vezane uz zbrinjavanje otpada tada vraćene tužiteljstvu na doradu te su potvrđene tek krajem listopada prošle godine.

Bandić i njegovi suoptuženici od početka odbacuju krivnju, osim dvojice koji su nakon priznanja nedjela i nagodbe s tužiteljstvom sporazumno osuđeni na uvjetne kazne.

Krajem ožujka 2019. optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda obustavilo je postupak protiv Bandića u dijelu optužnice koja ga je teretila za štetu državnom proračunu zbog neplaćanja poreza na donacije primljene nakon predsjedničkih izbora 2010.

Na početku suđenja za potvrđeni dio optužnice Bandić je, kao i njegovi suoptuženici, kazao su da se ne osjeća krivim. Isto su ponovili i bivši šef Holdinga Slobodan Ljubičić, vlasnik CIOS-a  Petar Pripuz, bivši direktor ZET-a Ivan Tolić, direktor Čistoće Miljenko Benko, zamjenica pročelnice gradskog Ureda za imovinsko-pravne poslove Ines Bravić, načelnica odjela za pravne poslove u Gradskom uredu za imovinsko-pravne poslove Koraljka Rožanković Uremović, direktor građevinske tvrtke Bramgrad-projekt Branko Mihaljević, nekadašnji pročelnik stručne službe gradonačelnika Vidoje Bulum, pročelnik Bandićeva ureda Miro Laco te glavni tajnik Zagrebačkog športskog  saveza Zdenko Antunović.

Optužnicom su bili obuhvaćeni i gradonačelnikov suradnik Dragutin Kosić te bivši direktor zagrebačke plinare Ante Dodig koji su nakon priznanja nedjela i nagodbe s tužiteljstvom sporazumno osuđeni na uvjetne kazne.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!