11:45 / 14.10.2020.

Autor: Jagoda Bastalić/Labirint/IMS/HRT

Afera Janaf - propust svih kontrolnih mehanizama

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Svi kontrolni mehanizmi u ovom slučaju, pokazalo se - zakazali su. I Porezna uprava i banke.
Broj skrivenih milijuna povećava se, a popis osumnjičenih produžuje. Prema navodima USKOK-a, u aferi "JANAF" našao se i suprug jedne državne odvjetnice. On je za skriveni novac ponudio neobično objašnjenje, a ona je ubrzo zatražila razrješenje. Priča Jagode Bastalić iz Labirinta.

➡️ Kovačević iz Remetinca na pretragu stana pa natrag
➡️ Kovačević u USKOK-u, kaznena prijava za sve osumnjičene
➡️ USKOK proširio istragu protiv Kovačevića i još jedne osobe koja mu je sakrila novac
➡️ Afera Janaf: Direktor Elektrocentra Petek 2018. proglašen najboljim mladim menadžerom

Tog 16. rujna, dan prije uhićenja Dragana Kovačevića, pod Uskokovim mjerama praćenja bio je i Goran Puklin. Suprug zamjenice zagrebačkog županijskog državnog odvjetnika.

- Prema navodima USKOKA, on je skrivao oko 4,5 milijuna kuna za koje je znao da potiču od kaznenog djela vezano za bivšeg šefa JANAFA Dragana Kovačevića, rekao je novinar Jutarnjeg lista Dušan Miljuš.

Novac koji su istražitelji kod njega pronašli držao je u stanu svoje supruge, državne odvjetnice Mirele Alerić Puklin.

"Novac pronađen u mojem stanu, kojeg koristi i moj suprug, nije novac Dragana Kovačevića, kojeg osobno i ne poznajem, već je to novac mog supruga", navela je Alerić Puklin u priopćenju.

- Njih dvojica se poznaju od ranije. Puklinova tvrtka je poslovala s JANAFOM i oni su se taj dan vidjeli u jednom kafiću nedaleko od središta JANAFA i u razgovoru Kovačević kaže da Petek priča okolo da je dao mito što je njega jako razljutilo, dodaje Miljuš.

Prema navodima istražitelja, tog dana Dragan Kovačević nakon 15 sati ulazi u garažu Ban centra, mijenja automobil. Odlazi u Slovensku 9. Poslije toga uputio se prema Samoboru gdje ostavlja automobil u prijateljevoj garaži. U njemu će biti pronađeni prvi milijuni. Njegov osobni vozač tog istog popodneva izlazi iz Slovenske 9 s dvjema crnim torbama. Odnosi ih u Adžijinu ulicu gdje živi Goran Puklin.

- Posljednji put su se sastali nešto prije 20 sati u Metalčevoj ulici, kratko su razgovarali. To je večer uoči uhićenja, govori Miljuš.

Pretpostavlja da je uhićenje bilo isprovocirano sumnjama istražitelja da se Kovačević ima informaciju da bi mogao biti uhićen jer se čudno ponaša.

I dok je Puklin vješto izbjegavao kamere, zaboravio je na onu u dizalu zgrade. Na njoj je zabilježeno kako nekoliko puta odlazi u podrum s dvjema crnim torbama. Pred istražiteljima Goran Puklin brano se izjavom da su milijuni njegovi. Dobio ih je nasljedstvom te ih zbog poreza nije prijavio. A u torbama koje je nosio, skrivala se samo mačka. Mačak u vreći, neprijavljeni milijuni u stanu... sve se to veže uz supruga zagrebačke tužiteljice.

- U međuvremenu smo otkrili da tužiteljica ništa od navedene imovine nije prijavila u svojoj imovinskoj kartici kao zajedničku obiteljsku imovinu, rekao je Miljuš.

Manjkavost imovinskih kartica potvrdila se i u ovoj aferi. Kome i zašto služe ako ne prikazuju stvarno stanje? Ona čelnog čovjeka JANAFA Dragana Kovačevića posljednji se put ispunjavala početkom ožujka ove godine. Iako je nedavno osvježena, ne podudara se s onime što je USKOK kod njega pronašao - nema prijavljenih stanova, nema prijavljenih milijuna na računima banaka, nema grobnice na Mirogoju...

Osim što su zatajeni stanovi i novac, i ono što je prikazano pokazalo se netočnim. Tako stoji da je Dragan Kovačević upravljačka prava za svoje dvije tvrtke prebacio na odvjetnički ured Roberta Šoštarića. Spomenuti odvjetnik tvrdi da o tome ništa nije znao. Ni on ni njegov ured ne upravljaju nikakvim tvrtkama povezanima s Draganom Kovačevićem.

Svi kontrolni mehanizmi u ovom slučaju, pokazalo se - zakazali su. I Porezna uprava i banke.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!