22:07 / 22.01.2018.

Autor: HRT

"Afera prebendari" razotkrila sukob u crkvenim krugovima?

-

-

Foto: - / -

Tzv. kaptolski ministar financija Mijo Gabrić, s ostalim prebendarima prozvan je za gubitak od 50 milijuna eura. Govori se da u cijeloj aferi postoji i neispričani dio priče - o sukobima unutar crkvenih krugova.
Emisija Hrvatskog radija "Susret u dijalogu" bavila se "aferom prebendari". Iza informacija o lošem poslovanju vezanom za nekretnine, pri čemu je izgubljeno oko 50 milijuna eura, navodno stoji sukob bivšeg apostolskog nuncija D'Errica s kardinalom Bozanićem.

Tzv. kaptolski ministar financija Mijo Gabrić, s ostalim prebendarima prozvan je za gubitak od 50 milijuna eura. No, navodno nije riječ o pronevjeri, nego pogrešnoj procjeni pri ulaganju u nekretnine. Govori se da u cijeloj aferi postoji i neispričani dio priče - o sukobima unutar crkvenih krugova.

Teolog Ivica Šola tvrdi da je bivši apostolski nuncij D'Errico naštetio slici hrvatskog episkopa u Vatikanu. I sam je nakon kritičkog članka o bivšem nunciju pozvan na večeru. "Poštujem instituciju nuncija, ali i onu čuvenu: Drag mi je Platon, ali mi je draža istina. Ja sam, naime, odbio poziv na večeru u nuncijaturu jer rekao sam, ako sam lagao - imate instrumet tužbe i demnatija, kad - niti tužbe niti demantija", kazao je Ivica Šola.

Teolog i komunikolog Šola dodaje da se u Hrvatskoj ciljano stvara slika o prebogatoj Crkvi i tako priželjkuje revizija Vatikanskih ugovora.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!