Nadan Vidošević ni danas neće iznijeti obranu

02.03.2021.

06:51

Autor: HRT

Nadan Vidošević

Nadan Vidošević

Foto: Patrik Macek / HRT

Više od četiri godine od početka suđenja bivši predsjednik HGK Nadan Vidošević trebao je na Županijskom sudu u Zagrebu iznijeti obranu u aferi Remorker. Optužen je za izvlačenje novca iz institucije kojoj je godinama bio na čelu. Suđenje je odgođeno zbog zdravstvenih problema članice sudskog vijeća. 

Među optuženima je i Vidoševićeva dugogodišnja najbliža suradnica Zdenka Peternel, a na optuženičkoj klupi su i Josipa Mladinov, Jasna Mikić i Jadranka Ivčić koje su također porekle krivnju. Preostalih četvero suoptuženika je prije suđenja priznalo nedjela te su osuđeni nakon nagodbe s tužiteljstvom.

To su ključni akteri tzv. afere Remorker - Igor Premilovac, koji je prvi progovorio kako je preko svoje češke tvrtke Remorker naplaćivao fiktivne račune i 'oprani' novac uz proviziju vraćao u Hrvatsku te marketinški stručnjak Davor Komerički koji je Vidoševića povezao s lancem izvlačenja novca iz HGK. Osim njih sporazumno su osuđeni i Vidoševićeva nekretninska savjetnica Vesna Rodić te Jasna Mrakovčić Grubić koja je priznala da je uz Vidoševića iz HGK izvlačila novac lažirajući kupnju umjetničkih slika. 

Vidošević i njegovi suoptuženici iznosit će obranu i u četvrtak 4. ožujka te u srijedu 10. ožujka.

Optužnicom u tzv. aferi Remorker, koju je Uskok podignuo u srpnju 2015., predloženo je da se Vidoševiću oduzme nesrazmjer imovine s primanjima u iznosu od 33,4 mil. kn. No, novo vještačenje pokazuje da je Vidošević 26 nekretnina i 444 umjetnine, vrijednih 22,4 mil. kn, stekao legalnim putem pa je sumnjivo ostalo još samo 9,2 mil. kn pa je Uskok odustao od zahtjeva za proširenim oduzimanjem imovinske koristi Vidoševiću i njogovoj obitelji. 

Drugi krak Remorkera protegnuo se do Hrvatskih autocesta, a kao glavni osumnjičenik u tom dijelu istrage optužen je bio bivši HDZ-ov ministar i zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta koji je u rujnu 2019. nepravomoćno oslobođen.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!