09:47 / 18.02.2019.

Autor: HRT

Afera SMS - podignuta optužnica protiv Varge i Curića

Franjo Varga, arhivska fotografija (snimio: Davor Javorovic/PIXSELL)

Franjo Varga, arhivska fotografija (snimio: Davor Javorovic/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

U optužnici se na temelju odredbe članka 123., stavak 1., točka 3. Zakona o kaznenom postupku predlaže produljenje istražnog zatvora okrivljenicima.
Nakon provedene istrage u tzv. aferi SMS USKOK je pred osječkim Županijskim sudom podignuo optužnicu protiv bivšeg policijskog informatičara Franje Varge i bivšeg vozača ministra poljoprivrede Blaža Curića zbog sprječavanja dokazivanja i pomaganja u tome nedjelu, a ujedno je za obojicu okrivljenika predložio produljenje istražnog zatvora, izvijestilo je u ponedjeljak tužiteljstvo. Optužno vijeće sutra u 11 sati trebalo bi odlučivati o tom prijedlogu.

Optužnicom se prvookrivljenog Vargu tereti da je od sredine 2017. do 20. rujna 2018. na području Belišća i Zagreba izrađivao lažnu korespondenciju "navodno vođenu putem elektroničkih uređaja te prijepis i analizu navodne komunikacije između visokih dužnosnika i drugih osoba u Republici Hrvatskoj" u namjeri onemogućavanja i znatnog otežavanja dokazivanja u sudskom postupku koji se pred osječkim Županijskim sudom vodio protiv bivšeg čelnika Dinama Zdravka Mamića i još trojice okrivljenika, kao i postupku izručenja Hrvatskoj Ivice Todorića, o čemu je odlučivao nadležni sud u Velikoj Britaniji.

Iz lažne korespondencije, smatra tužiteljstvo, proizlazi kako "pojedini državni dužnosnici dogovaraju neosnovano pokretanje kaznenog progona protiv navedenih osoba ili kako pojedini pravosudni dužnosnici vrše pritiske na druge pravosudne dužnosnike da se te osobe u kaznenim postupcima bez ikakve osnove i dokaza osude", a sve kako bi se to iskoristilo kao dokaz teškog kršenja njihova prava na pravedno suđenje zajamčeno Ustavom i Konvencijom za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda.

Curića se optužnicom tereti da je Vargi dostavljao potrebne podatke - telefonske kontakate pojedinih dužnosnika i drugih osoba.

Varga je u istrazi osumnjičen da je u postupku koji se protiv bivšeg čelnika   Zdravka Mamića, njegova brata Zorana Mamića, bivšega Dinamova direktora Damira Vrbanovića i poreznika Milana Pernara vodio pred osječkim Županijskim sudom, izradio lažnu korespondenciju putem SMS-ova između bivšega glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana i jednoga suca koji je u tom predmetu bio član sudskoga vijeća, a po kojoj je Cvitan prije objave prvostupanjske presude vršio pritisak na suca da bez ikakvih dokaza osudi jednog okrivljenika u tome postupku.

Lažnu korespondenciju Varga je zatim navodno dostavio Zdravku Mamiću koji ju je objavio na konferenciji za medije 4. lipnja. Tužiteljstvo podsjeća kako je Mamićev branitelj  tražio da se na temelju lažne korespondencije odgodi objava prvostupanjske presude u tom predmetu, što je sudsko vijeće odbilo te je 6. lipnja 2018. objavilo presudu kojom su svi okrivljenici u tom predmetu proglašeni krivima.

Osim toga Varga je, tvrdi tužiteljstvo, prije izrade pisanog otpravka osuđujuće presude protiv koje se može podnijeti žalba Vrhovnom sudu, izradio novu lažnu korespondenciju o navodnom utjecaju na suce Vrhovnog suda koji bi odlučivali o žalbi, kako bi je predao Mamiću s namjerom da je iskoristi u žalbenom postupku, ali ga je u tomu spriječila Curićeva dojava da je pod policijskim mjerama.

Curić  je uhićen 26. rujna u Zagrebu, a tijekom istrage ga se teretilo da je Vargu 20. rujna telefonom upozorio da se protiv njega vodi kriminalističko istraživanje rekavši mu da izbriše sve poruke, brojeve i druge sadržaje.

Obojica su nedavno ponovno ispitana u osječkom USKOK-u, a prema medijskim napisima, zbog promjene činjeničnog opisa u kojemu se Curića više ne tereti za poticanje, već za pomaganje u kaznenom djelu.

Nakon otkrivanja afere mediji su tvrdili da su se Varginim uslugama koristili i bivši predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko te zamjenik predsjednika HDZ-a i potpredsjednik Hrvatskog sabora Milijan Brkić, no oni su takve optužbe odbacili.

Na osječkom Županijskom sudu potvrdili su da su zaprimili optužnicu s prijedlogom za produljenje istražnog zatvora Vargi i Curiću, o čemu će optužno vijeće odlučivati u utorak s obzirom na istek dvomjesečnog pritvora koji im je određen 19. prosinca prošle godine.
Privođenje Blaža Curića na saslušanje na Općinski sud 27.09.2018., Osijek (foto: Davor Javorovic/PIXSELL)

Privođenje Blaža Curića na saslušanje na Općinski sud 27.09.2018., Osijek (foto: Davor Javorovic/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!