18:42 / 01.06.2020.

Autor: Borko Brunović/Dnevnik HTV-a/IMS

Afera "vjetroelektrane" - tko je odgovoran?

Josipa Rimac

Josipa Rimac

Foto: - / -

"Ovo ti Ante šalje za Uskrs. Dobit ćeš još 500.000 kuna", "Kad bude duvalo, ti puniš džepove" - samo su dio od inkriminirajućih razgovora.
U medije su "procurili" transkripti iz višemjesečne istrage vođene u slučaju sada već bivše državne tajnice u Ministarstvu uprave Josipe Rimac i ostalih osumnjičenih za niz kriminalnih radnji. Na cijelu USKOK-ovu akciju i danas stiže niz političkih reakcija.

●  Plenković: Rimac i ostali trebaju biti isključeni iz HDZ-a

"Ovo ti Ante šalje za Uskrs. Dobit ćeš još 500.000 kuna", "Kad bude duvalo, ti puniš džepove" - samo su dio od inkriminirajućih razgovora Josipe Rimac koje je USKOK tajno snimio. Bilo bi ih i više, no istraga je probijena kada je Rimac u svom automobilu pronašla tzv. "bubicu". Pitanje - kako ju je otkrila?

- Može biti situacija da je osoba koja je nadzirana sama otkrila uređaje putem kojih se nju nadzire, a može biti da je netko dojavio odnosno da je probio mjere istrage, kaže kriminalist Željko Cvrtila.

Uz probijanje mjera - problem gotovo svih velikih antikorupcijskih istraga je i "curenje" tajnih podataka i iskaza u medije koje se desetljećima ne istražuje i ne sankcionira.

- Iskustvo me uči da je to često, odnosno najčešće pušteno iz samog vrha Ministarstva unutarnjih poslova ili DORH-a. Je li se u međuvremenu nešto promijenilo, ne znam, komentira Cvrtila.

A zašto se ništa nije promijenilo od 2016., pita se Radimir Čačić. Prije četiri godine, kaže, upozorio je na štetne ugovore o otkupu energije iz vjetroelektrane koje je još 2013. potpisao bivši Milanovićev ministar Ivan Vrdoljak.

- Znam da su već prije nekoliko godina uzeta svjedočenja cijelog niza ljudi o tome, a do danas se nije dogodilo ništa, kaže Čačić i dodaje: "Ono što ja problematiziram je vrh te piramide. Tko je to sve skupa omogućio?".

Ako se pita Miru Bulja iz Mosta - omogućile su to vlade SDP-a i HDZ-a, a ostvario - Ivan Vrdoljak i HNS.

- Milijardu i pol kuna se godišnje muze iz džepova naših građana. Tako da nije samo ovdje odgovornost na gospođi Rimac i tim uhićenima koji su radili to što su radili, nego je odgovornost na politici i sustavu, kaže Bulj.

Prozvani Vrdoljak danas nije htio pred kamere, no odgovorio je preko društvenih mreža:

"Baš čudno da Čačić ne spomene u izjavama da je upravo mojom odlukom o vjetroelektranama državi i građanima ušteđeno 7 milijardi kuna, dok je on istodobno branio kvote kojima bi se taj iznos doslovno bacio u vjetar."Resorni ministar koji je 2017. potpisao odluku o procjeni utjecaja "sporne" vjetorelektrane na okoliš kaže da je svaka odluka duboko promišljena.

- One koji propituju zakonitost tih rješenja pozivam prije svega da provjere ustaljenu praksu u RH i u konačnici i naše napore da povećamo proizvodnju iz obnovljivih izvora energije. Dakle nema govora o pogodovanju bilo kome, poručuje Tomislav Ćorić, ministar zaštite okoliša i energetike (HDZ).

Ćorić o vjetroelektranama: Nema govora o pogodovanju bilo kome

HDZ-ov ministar rada Josip Aladrović kaže pak kako ne želi ulaziti u detalje slučaja.

- Ali definitivno ono što mi kao stranka, Vlada i kao društvo ne možemo podržavati su koruptivne radnje i to je to, bio je kratak.

Nakon pozicije državne tajnice Josipa Rimac ostat će i bez mjesta potpredsjednice Crvenog križa. Na to mjesto došla je samo 5 dana nakon učlanjenja, a izaći će, čini se, još brže, 3 dana poslije uhićenja.

- Jer je to nama nespojivo, barem dok se ne vidi sudski što će biti. U ovoj fazi je nespojivo je da se obnaša ta funkcija, komentira Josip Jelić, predsjednik Hrvatskog Crvenog križa. Dok Josipa Rimac gubi funkcije, USKOK istražuje i kuću Rimčevih u Vodicama. Istražitelji drže da je navodno ona stvarni vlasnik kuće i da su je besplatno uredili obrtnici kojima je zauzvrat nelegalno osigurala državne potpore.

"Nije ona tu nikad bila, nije to njena kuća. Ne vjerujem!" - komentira jedan od mještana Vodica.

I dok USKOK raspetljava klupko, a detalji istrage cure u javnost - bivša "Kninska kraljica" sjedi u istražnom zatvoru i čeka rješenje na žalbu o pritvoru.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!