20:05 / 08.09.2021.

Autor: Dnevnik/HTV/Željko Raić/E.P.C.

Veleposlanik Štambuk: Odnosi u Afganistanu su kompleksni, a Zapad se boji izbjeglica

Talibanske snage žele prekinuti prosvjed

Talibanske snage žele prekinuti prosvjed

Foto: - / REUTERS/Stringer

Tri tjedna nakon preuzimanja vlasti u Afganistanu talibani su objavili sastav dijela buduće vlade kojom će predsjedati jedan od utemeljitelja talibanskog pokreta. Zapad im je pak poručio da trebaju formirati uključivu vladu koja će ispunjavati obećanja o pomirljivom pristupu, ako žele mir i napredak.  

Dvadesetak dana nakon preuzimanja vlasti talibani su predstavili prijelaznu vladu. Očekivano, među njezinim su članovima dugogodišnji vođa i utemeljitelji talibanskog pokreta. Jedan od njih,  Amir Khan Muttaqi, imenovan je ministrom unutarnjih poslova. To što se nalazi na tjeralici FBI-ja, nikomu u Kabulu ne smeta. No zato ima nešto što smeta Afganistankama.


- Prosvjedujemo jer nema ni jedne žene u vladi, a to nam jamči i međunarodno pravo, ali to pravo daje nam i islam, i to otprije 1400 godina, ističe Diba Farahmand, čelnica Pokreta za ženska prava.


Muškarci malo tiši. Dosta im je rata, žele posao i mir.


- Otkad su došli talibani, nema više nesigurnosti, nadam se da će krenuti i posao, kaže vozač taksija Mohammad Ahmed

Predstavljanje prijelazne vlade dočekano je s velikim zanimanjem, posebno u regiji.


- Formiranje vlade prekinulo je trotjednu anarhiju i nadamo se da će zemlju odvesti u mir i poslijeratnu obnovu, izjavio je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova. 


Pakistanski ministar vanjskih poslova Shah Mehmood Qureshi poručio je kako preporučuje da se razmisli o tome da se izaslanstvo Afganistana pozove na regionalni forum o stabilnosti.


Iz Europe i Sjedinjenih Država stižu opreznije poruke. Nema političkih priznanja nove vlade, zaključeno je na susretu Blinken-Mass, samo nastavak suradnje s talibanima na evakuaciji svih onih koji žele napustiti zemlju, te dogovor o pružanju humanitarne pomoći, bez koje Afganistan ne može normalno živjeti.

video thumb

Veleposlanik Drago Štambuk: Svi očekuju inkluzivnu vladu, no Afganistan je multietnička zemlja


O situaciji u Afganistanu i regiji s gostom središnjeg Dnevnika HTV-a, veleposlanikom Republike Hrvatska u Iranu Dragom Štambukom razgovarala je Zrinka Grancarić. 


Na pitanje kakve poteze talibanske vlade očekuje, kao iskusan diplomat, s velikim poznavanjem problematike u tom dijelu svijeta, kazao je kako čitav svijet očekuje inkluzivnu vladu.

- Međutim, to je multietnička zemlja u kojoj su plemenske veze i odnosi isprepleteni. Paštuni su preko 50 posto stanovništva, oni jesu većinski narod. U Pakistanu ih zovu patani. Pakistan je zapravo proizveo talibane. Njihove tajne službe su tamo negdje devedesetih formirale talibanski pokret, rekao je veleposlanik Štambuk.

Podsjetio je da su talibani vladali Afganistanom od 1996. do ulaska Amerikanaca 2001. godine u Afganistan.

Kompleksni odnosi unutar Afganistana 

- Oni su suniti, fundamentalisti, imate Uzbeke, Tadžike, jedni govore paštu jezikom, na sjeveru govore farski i sve ostale varijante perzijskoga jezika. Imate i šijite kojih je 15-20 posto prema Iranu. Dakle, vrlo je kompleksna situacija i teško je tu naći nekakav zajednički nazivnik, kazao je o odnosima unutar Afganistana.

- Međutim, dodao je, vidim da je etnička linija kod paštuna jako snažna. Čak i oni koji su bili na drugoj strani sad im se pridružuju. 

Pritisak izbjeglica na Iran

Prema podacima UNHCR-a, i prije ove krize oko 780 tisuća izbjeglica iz Afganistana već je bilo u Iranu.

- Ja bih rekao da je 800 tisuća registriranih izbjeglica iz Afganistana. Uglavnom su to šijiti, dakle iz zapadnog dijela, dakle Hazari. A po neslužbenim izvještajima, sveukupno je negdje, bez registracije, tri milijuna izbjeglica iz Afganistana, rekao je Štambuk. Dodao je da je slično i u Pakistanu.  

Drago Štambuk, veleposlanik RH u Iranu u Dnevniku HTV-a

Drago Štambuk, veleposlanik RH u Iranu u Dnevniku HTV-a

Foto: Dnevnik/HTV / HRT

- U Iranu je pritisak velik, logori u kojima su smješteni nisu baš najljepša mjesta. Afganistanci u Iranu rade manualne poslove, znači prehrana, odvoženje smeća, sakupljaju razni otpad i nemaju neki sjajan status, rekao je.

- Što se tiče daljnjih odlazaka Afganistanaca, uvijek je put preko Turske najizvjesniji iz Irana. Hoće li se to dogoditi, ne znam. Zapadne zemlje boje se toga i nastojat će ih zadržati tamo gdje jesu, a Iran to nekada upotrebljava i kao pritisak na Zapad, s obzirom da imaju probleme - sankcije američke - velik je pritisak i nije ni njima lako, ocijenio je situaciju s izbjeglicama hrvatski veleposlanik.    

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!