Sumnja u afričku svinjsku kugu na još 2 gospodarstva

30.06.2023.

Zadnja izmjena 19:44

Autor: HRT/IMS

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Ivica Galovic / PIXSELL

Vukovarsko-srijemska županija i dalje se bori protiv širenja virusa afričke svinjske kuge. Dosad je zaraza potvrđena na 8 farmi, a danas se čekao rezultat testiranja uzoraka sa još 6 farmi. Na njih 4 - isključena je bolest, dok se rezultati za još dvije farme čekaju. Usmrćeno je 236 svinja. U Županji je osnovan i Nacionalni krizni stožer za suzbijanje te opasne bolesti.Ministrica poljoprivrede Marija Vučković izjavila je u petak da je do sada eutanazirano 236 svinja zaraženih afričkom svinjskom kugom na području Vukovarsko-srijemske županije, a sumnja se na mogućnost zaraze na još šest lokacija u toj županiji.

Dobra je vijest da se afrička svinjska kuga nije proširila na velike farme, kao i to da nije zabilježen ni jedan slučaj među divljim svinjama, što bi ubrzalo širenje bolesti. Da se to ne dogodi, na svim svinjogojskim farmama u zoni ograničenja zabranjeno je premještanje svinja, klanje u klaonicama i na farmama te premještanje mesa i mesnih prerađevina, a to je samo dio mjera.

Strogim mjerama obuhvaćeni su svi kako bi se bolest što prije zaustavila i život vratio u normalu, poručuju iz novoosnovanog Nacionalnog kriznog stožera. Ministarstvo će po tržišnim cijenama nadoknaditi štetu onima koji zbog zaraze ostanu bez svinja, a poštovali su sve propisane mjere.

Nakon sastanka s članovima Nacionalnog kriznog stožera za kontrolu i suzbijanje afričke svinjske kuge, Vučković je rekla da je radi suzbijanja zaraze propisana prilično restriktivna naredba, pa je zabranjen promet i premještanje živih životinja, promet proizvoda životinjskog podrijetla izvan Vukovarsko-srijemske županije, a također lov i osjemenjivanje.

- U koordinaciji smo s državnim inspektoratom i ovlaštenim veterinarskim organizacijama i nadamo se da ćemo što brže lokalizirati i iskorijeniti zarazu, kako bi se velika gospodarska prijetnja sektoru svinjogojstva što prije neutralizirala, izjavila je ministrica Marija Vučković.

Na pitanje ima li među gospodarstvima gdje se sumnja na zarazu neka veća farma, odgovorila je da se svakodnevno izvješćuje o utvrđenom stanju i broju zaraženih i usmrćenih životinja, ali kako ne bi davala parcijalne informacije izvan sustava koji je uspostavljen.

S ministricom je razgovarao Igor Rotim.

Ravnateljica Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane Tatjana Karačić kaže kako se trenutačno ne zna točno odakle je stigla zaraza.

Obavili smo neka epidemiološka ispitivanja kako bismo provjerili jesu li izvor zaraze možda divlje svinje, ali do sada nismo imali ni jednu potvrdu koja bi na to upućivala pa pretpostavljamo da će to ipak biti ljudski faktor, kazala je Karačić.

Ističe da su sadašnje mjere najstrože moguće i svjesna je da proizvođačima stvaraju određene probleme.

Kontinuirano zaprimamo informacije, procjenjujemo rizike i ako se situacija bude bolje razvijala odredit ćemo određene iznimke za one subjekte koji potpuno udovoljavaju biosigurnosnim mjerama i čiji promet neće potencijalno povećati rizik, rekla je Karačić.

Pročelnica županijskog upravnog odjela za poljoprivredu Magdalena Parat kaže da se zaraza proširila na tri općine Vukovarsko-srijemske županije - Drenovce, Gunju i Privlaku, ali se nada da će uz reakciju svih nadležnih službi, na tome i ostati.

Izvijestila je kako je na području županije registrirano malo više od 152 tisuće svinja, a na područjima obuhvaćenim zarazom malo više od četiri tisuće.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!