08:38 / 25.05.2018.

Autor: S.M./HRT

Agrokor o najnovijim mailovima - konstrukcije u kojima nema istine

Foto: Robert Anic/PIXSELL

Foto: Robert Anic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Novi mailovi pokazuju, piše Index, da je Vidaković kombinacijom molbi i prijetnji iznuđivala ustupke od izvanredne uprave Agrokora, a iako je formalno predstavljala sve dobavljače, nekima je bila posebno sklona.
U javnost i dalje izlazi prepiska iz afere Hotmail. Internetski portal Index i danas je objavio neke poruke, koje se tiču prokuristice Kraša Marice Vidaković.

Novi mailovi pokazuju, piše Index, da je Vidaković kombinacijom molbi i prijetnji iznuđivala ustupke od izvanredne uprave Agrokora, a iako je formalno predstavljala sve dobavljače, nekima je bila posebno sklona.

U međuvremenu se priopćenjem oglasila izvanredna uprava Agrokora.

Danas objavljene špekulacije o pogodovanju od strane izvanredne uprave pojedinim dobavljačima i navodnom pretvaranju starog duga u granični su konstrukcije u kojima nema istine. Pojasnimo još jednom, tzv. granični dug je dug nastao prije otvaranja postupka izvanredne uprave s valutom plaćanja nakon 10. travnja 2017. godine.

Agrokor je pod bivšom upravom izdavao mjenice kao garanciju za plaćanje za isporučenu robu i ako je rok plaćanja nakon 10. travnja to je po definiciji granični dug. Također, svi odnosi u kojima je u podlozi bila isporuka robe i usluga, a kod kojih su se eventualno drugim instrumentima produžavali izvorni rokovi plaćanja, poput robno-trgovačkih kredita, robnih mjenica ili cesija, čija su dospijeća nakon 10. travnja, su granični dug Agrokora prema dobavljačima.

Sva plaćanja starog i tzv. graničnog duga bila su u skladu sa Zakonom o postupku izvanredne uprave. Ovo su činjenice, a sve drugo su konstrukcije koje njihovi autori pokušavaju „dokazati“ dijelovima komunikacije odnosno izvatcima iz e-mailova.

Kako su primatelji ili pošiljatelji nekih od tih e-mailova zaposlenici Agrokora bit će potrebno utvrditi jesu li neovlašteno otuđeni. Ukoliko je došlo do neovlaštenog otuđenja poduzet će se pravne radnje kroz koje će vjerujemo sve biti razjašnjeno.

Također, izvanredna uprava je obavijestila Trgovački sud u Zagrebu da je u tijeku izrada tablica sa svim plaćanjima prema svim dobavljačima koje će biti objavljene čim budu verificirane.

Agrokor nema centralni izvještajni sustav, podaci operativnih kompanija kojih je 77 pod Zakonom o postupku izvanredne uprave, obrađuju se nažalost ručno i zato objedinjavanje i provjera ovih podataka traži još nešto vremena. Kada tablice budu objavljene iz njih će biti potpuno jasno da konstrukcije koje su objavljene nemaju utemeljenje u činjenicama
, stoji u priopćenju Agrokora.

Novi mailovi: Grupa Borg trebala vratiti Inu privatizacijom HEP-a

 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!