Ajduković: Hrabrost može pobijediti mnogostruko jačeg neprijatelja

17.09.2023.

11:55

Autor: Vijesti/P.F./HRT

U Šibeniku se obilježava obljetnica rujanskog ratnog pothvata. Hrvatski su branitelji u tjedan dana, na samom početku Domovinskog rata 1991., uspjeli zaustaviti opći napad na grad. hrabrost pojedinca i odgovornost svih u započetom nizu pa i odgovorno ponašanje civila i civilnih struktura može dovesti do toga da onaj koji se brani, a naročito kad brani svoj dom, može pobijediti mnogostruko jačeg neprijatelja, naglasio je.

U spomen na Marinka Karduma, hrvatskog branitelja ubijenog na današnji dan na Šibenskom mostu, upaljene su svijeće i položeni vijenci.

Šibenik je napadnut prije 32. godine s mora, kopna i iz zraka. Šibenski most bio je jedna od ključnih točaka obrane grada u kojoj su sudjelovali vojska i policija.

Novinarka Anamarija Škorić razgovarala je na Šibenskom mostu o tadašnjim događanjima i okolnostima pogibije Karduma s Ivicom Ajdukovićem, zapovjednikom satnije Specijalne policije PU Šibenik.

- U toj konačnoj borbi za osvajanje Šibenika od strane neprijatelja, poginuo je Marinko Kardum na današnji dan. Negdje oko 9 sati, kada su tenkovi krenuli s ovog šibenskog platoa prema Vodicama, Marinko je sa svojom borbenom skupinom pokušao zaustaviti tu kolonu. U tom pokušaju je bio ranjen, a neprijateljski vojnici sa svojim oficirom su izašli iz tenka i usmrtili ga ranjenog. Počinili su time ratni zločin, ne pružajući pomoć ranjenom, već su ga hladnokrvno usmrtili, ispričao je Ajduković.

Objasnio je koja je bila namjera neprijateljske JNA kad je napala Šibenik i što je bio konačni cilj.

- Njihova namjera je bila navodno da deblokiraju vojarne u gradu u kojima su imali značajne snage, a koje smo mi mjesecima držali u blokadi. Stvarna namjera je bila što više proširiti okupirani teritorij pod nadzorom Srba jer je JNA već tada u rujnu 1991. godine otvoreno se stavila na stranu pobunjenih Srba, istaknuo je.

Ajduković je iznio mišljenje što je bilo presudno da mnogo nadmoćniji neprijatelj slomi zube u Šibeniku.

- Presudno je bilo da je u taktičkom smislu ovo bio njihov loš potez vojnički, toliko daleko doći s malim snagama, bez osiguranih bokova. Međutim, iako su oni bili u taktički nepovoljnom položaju, oni su bili znatno jači u naoružanju. Presudna je bila volja i htijenje te višemjesečna pripremljenost snaga s hrvatske strane u kojima se pokazalo da hrabrost pojedinca i odgovornost svih u započetom nizu pa i odgovorno ponašanje civila i civilnih struktura može dovesti do toga da onaj koji se brani, a naročito kad brani svoj dom, može pobijediti mnogostruko jačeg neprijatelja, naglasio je.

Govorio je i o ulozi Jastrebova.

- Uloga Jastrebova u cijelom domovinskom ratu je bila da pokriva najteže pravce, jer je specijalna jedinica osnovana kao prva borbena postrojba i bila je okosnica osnivanja drugih postrojbi. Uloga Jastrebova u Rujanskom ratu je bila i s jedne i s druge strane Šibenskog mosta. Dio Jastrebova je bio i na blokadi vojarni, a dio je bio i na Žirju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!