15:43 / 02.03.2022.

Autor: HRT

Akademik Rudolf Lavrovu i Sergeevu: Svijet gleda u vas, nemojte se osramotiti!

Akademik Davorin Rudolf

Akademik Davorin Rudolf

Foto: Marko Lukunic / PIXSELL

Akademik Davorin Rudolf u pismu ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu i predsjedniku Ruske akademije znanosti Alexanderu Sergeevu ih moli da iskoriste svoj autoritet kako bi rat u Ukrajini "smjesta prestao" te tvrdi da se "svi međudržavni sporovi mogu riješiti mirnim putem i sredstvima".

Pismo prenosimo u cijelosti:


Poštovani gospodine ministre

Poštovani gospodine predsjedniče, drage kolege akademici,


Usprkos svim mojim nastojanjima za mirnim rješenjem sporova u federaciji Jugoslavije, kao ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske, doživio sam 1991. agresiju na svoju zemlju, rat, kršenje humanitarnoga prava, goleme ljudske žrtve, razaranja, duge kolone izbjeglica. Nakon 30 godina ponovno svjedočim agresiji, ovoga puta vaše zemlje na Ukrajinu. Gledam na televizijskim ekranima ljudske žrtve, tenkovske kolone, srušene monumentalne zgrade, raketirane magistrale, izbezumljene majke i žene s djecom u zbjegovima. Skrhan sam i slomljen, ne mogu objasniti niti razumjeti da je moćna oružana sila zemlje kojoj je svijet povjerio stalno mjesto u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda i jamčenje, skrb i čuvanje međunarodnoga mira i sigurnosti, masovno krenula oružjem osvajati susjednu zemlju i narod s kojima ste u povijesti često bili zajednički izloženi prodiranju i prepletanju najrazličitijih utjecaja, i sa zapada i sa istoka. Na narod kojemu je čak i jezik, po svojoj drevnoj tradiciji i jezičnom fondu zajedničkog podrijetla s ruskim i bjeloruskim. Padaju svakodnevno žrtve i čitav civilizacijski svijet je ojađen, gnjevan i buntovan zbog najvećeg zločina koji jedna država može počiniti iz nerazumljivih razloga.


Molim Vas, iskoristite svoj autoritet, iskoristite svoj prestižan status, založite se maksimalno da rat u Ukrajini smjesta prestane. Svi se međudržavni sporovi mogu riješiti mirnim putem i sredstvima. Spriječite nove Staljingrade i Vukovare! Svijet gleda u vas, nemojte se osramotiti!


Akademik Davorin Rudolf

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!