17:59 / 29.10.2020.

Autor: Dominique Bratović-Vela/Dnevnik/IMS/HRT

Akademski građani sa srednjom školom

-

-

Foto: - / -

Hoće li nakon 5 godina stručnog studija bez novog zakona završiti na tržištu rada kao srednjoškolac, pita se student stručnog studija računarstva na TVZ-u.
Hoće li nakon godina studiranja, i to često skupo plaćenih, više od 50.000 polaznika stručnih studija ostati bez kvalifikacija? Pitaju se iz Inicijative 300=300 i pozivaju ministra obrazovanja da do kraja godine donese novi Zakon o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru (HKO).

Do kraja godine treba donijeti novi zakon - Ustavni sud ukinuo je neke njegove odredbe koje su izjednačavale sveučilišne i stručne studije.

- Nas je strah da razina kvalifikacije neće biti uređena. Najviše strahuju studenti koji su već završili studij jer ne znaju kako će se poslodavci postaviti spram te situacije, rekla je Dijana Radovniković iz Inicijative studenata stručnih studija 300=300.

Hoće li nakon 5 godina stručnog studija bez novog zakona završiti na tržištu rada kao srednjoškolac, pita se Miroslav.

- Naša kvalifikacija će biti propisana drugim zakonom ali naša kvalifikacijska razina će biti zadnja srednja stručna sprema, srednjoškolsko obrazovanje, rekao je Miroslav Vranić, student stručnog studija računarstva na Tehničkom veleučilištu u Zagrebu.

Vaše diplome stručnih studija vrijede prema drugim zakonima, poručio im je ministar obrazovanja, a dorađeni Zakon o HKO-u uskoro će u proceduru.

- Tražit ćemo hitan postupak da bi se čitavo donošenje zakona moglo okončati do kraja ove kalendarske godine i ja se nadam da će to biti tako, rekao je ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

Novim zakonom polaznicima stručnih studija treba omogućiti uvjete studiranja slične europskim, ističu u Vijeću veleučilišta.

- U europskom prostoru je mobilnost vertikalna između sveučilišnih i stručnih studija dopuštena, ono što se u Hrvatskoj u velikoj mjeri izbjegava, rekao je Damir Jugo, predsjednik Vijeća veleučilišta i visokih škola RH.

A gdje ih vide u obrazovnom sustavu, polaznici stručnih studija trebali bi saznati uskoro - kad se prijedlog zakona napokon nađe u javnoj raspravi.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!