12:42 / 13.08.2019.

Autor: M.G./M.J.

Akcija dobrovoljnog darivanja krvi u Osijeku

-

-

Foto: - / -

U Hrvatskoj sve više prometnih nesreća s teškim posljedicama, posebice ljeti. Stoga raste i potreba za donacijama krvi. U prostorijama Hrvatskog Crvenog Križa Osijek danas se može donirati krv.
Nažalost, svjedoci smo da je u Hrvatskoj sve više prometnih nesreća s teškim posljedicama, posebice ljeti. Stoga raste i potreba za donacijama krvi, koje se preko društava Crvenog križa godišnje prikupi oko 160 tisuća doza.

Jedna takva hvalevrijedna akcija održat će se danas u Osijeku.

Gradsko društvo Hrvatskog Crvenog križa Osijek na godinu prikupi oko 13 tisuća doza krvi i u vrhu je u Hrvatskoj po prikupljanju krvi. U organizaciji ovoga društva, kliničkog Zavoda za transfuzijsku medicinu KBC-a Osijek i NK Osijek u prostorijama Crvenoga križa održava jedna takva akcija.

Do danas, ove je godine prikupljeno preko 7 900 doza krvi. - Gotovo za 2000 doza premašen je plan za prvih sedam mjeseci. Činjenica je da svježe krvi uvijek ima za potrebe zdravstvenih ustanova i liječenje pacijenata odnosno osoba koje krv kao lijek trebaju rekao je Denis Ćosić, ravnatelj HCK GD Osijek.

Uz nogometaše, navijače i prijatelje kluba pozvani su i svi građani.

- Očekujemo oko 40-50 doza svježe krvi koje će biti pohranjene u banku krvi KBC-a Osijek jer su pozvani nogometaši NK Osijeka, uprava, navijači...

1 doza spašava do 3 života

- U prosjeku liječnici kažu da pripravci jedne doze mogu spasti čak tri života. Često se dogodi da pacijenti, zbog uzroka nesreće, operacije, ili liječenje trebaju više od 20 doza krvi. Sama ta činjenica govori koliko treba prikupiti da se spasi jednu osobu, istaknuo je Ćosić.

HCK Osijek ima Klub 100+ koji okuplja osobe koju su dale krv više od 100 puta. Takvih je 65 članova, a jedna od njih dala je krv čak 157 puta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!