Predstavnici Koordinacije SSSH dijelili su letke zastupnicima Skupštine Grada Zagreba

28.04.2022.

09:29

Autor: T.V./HRT

Predstavnici Koordinacije SSSH dijelili su letke zastupnicima Skupštine Grada Zagreba

Predstavnici Koordinacije SSSH dijelili su letke zastupnicima Skupštine Grada Zagreba

Foto: Sanjin Strukic / PIXSELL

Nakon što je Uprava Zagrebačkog holdinga poslala konačan popis viška 414 radnika Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, a Koordinacija SSSH sindikata Zagrebačkog holdinga i povezanih društava pritužbu HZZ-u u kojoj traži odgodu otkazivanja ugovora o radu radnicima utvrđenim kolektivnim viškom, Koordinacija SSSH organizirala je javnu akciju ispred Gradske skupštine.

U vidu svojevrsnog prosvjeda, zastupnicima su dijelili letke u kojima objašnjavaju zašto je cijeli postupak kolektivnog otpuštanja viška radnika za njih nezakonit i protivan redovnoj proceduri.

- Sindikati će poduzeti sve da pravnim putem zaštite svoje članove, što će zapravo dovesti do velikih troškova kako Holdinga tako i Grada i građana. Mi želimo gradonačelniku poručiti da u više navrata je rekao da je sve po zakonu, što apsolutno nije točno, poručila je Đurđica Kahlina, Savez samostalnih sindikata Hrvatske.

Iako je proces utvrđivanja viška radnika u Holdingu pri kraju, nezadovoljni sindikati i na taj su način, nakon održanih prosvjeda, poslali gradskoj vlasti zahtjev da se "sve vrati na početak" i sistematizacijom utvrdi koliko radnika više nije potrebno.

Holding je Hrvatskom zavodu za zapošljavanje poslao konačan popis 414 radnika viška unutar Holdinga d.o.o., a prema ocjeni sindikata, otkazi tim radnicima trebali bi biti uručeni sredinom svibnja, kada prođe zakonom propisani rok od dana predaje obavijesti HZZZ-u.

U zagrebačkom Holdingu prošlog su mjeseca najavili kako počinju s otkazima. Riječ je o 500 radnih mjesta, a na popisu su i direktori, bivši voditelji podružnica, mnogi savjetnici. Sindikati su, uz imena, dobili i popis 280 slobodnih radnih mjesta koja će se ponuditi otpisanima. Voditelji holdingovih sindikata tvrde - 80% ljudi stvaran je višak, ostalih 20% kolateralne su žrtve s crne liste za otpis.

Svima će biti ponuđena otpremnina i alternativna radna mjesta, dakako manje plaćena od onih na kojima su radili.

Iz Holdinga su tim povodom odaslali priopćenje.

"Proces utvrđivanja kolektivnog viška radnika započet je i provodi se sukladno odredbama Zakona o radu, koji regulira postupak savjetovanja prije donošenja odluke važne za položaj radnika te koji regulira kolektivni višak radnika."

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!