09:29 / 28.04.2022.

Autor: T.V./HRT

Predstavnici Koordinacije SSSH dijelili su letke zastupnicima Skupštine Grada Zagreba

Predstavnici Koordinacije SSSH dijelili su letke zastupnicima Skupštine Grada Zagreba

Predstavnici Koordinacije SSSH dijelili su letke zastupnicima Skupštine Grada Zagreba

Foto: Sanjin Strukic / PIXSELL

Nakon što je Uprava Zagrebačkog holdinga poslala konačan popis viška 414 radnika Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, a Koordinacija SSSH sindikata Zagrebačkog holdinga i povezanih društava pritužbu HZZ-u u kojoj traži odgodu otkazivanja ugovora o radu radnicima utvrđenim kolektivnim viškom, Koordinacija SSSH organizirala je javnu akciju ispred Gradske skupštine.

U vidu svojevrsnog prosvjeda, zastupnicima su dijelili letke u kojima objašnjavaju zašto je cijeli postupak kolektivnog otpuštanja viška radnika za njih nezakonit i protivan redovnoj proceduri.

- Sindikati će poduzeti sve da pravnim putem zaštite svoje članove, što će zapravo dovesti do velikih troškova kako Holdinga tako i Grada i građana. Mi želimo gradonačelniku poručiti da u više navrata je rekao da je sve po zakonu, što apsolutno nije točno, poručila je Đurđica Kahlina, Savez samostalnih sindikata Hrvatske.

Iako je proces utvrđivanja viška radnika u Holdingu pri kraju, nezadovoljni sindikati i na taj su način, nakon održanih prosvjeda, poslali gradskoj vlasti zahtjev da se "sve vrati na početak" i sistematizacijom utvrdi koliko radnika više nije potrebno.

Holding je Hrvatskom zavodu za zapošljavanje poslao konačan popis 414 radnika viška unutar Holdinga d.o.o., a prema ocjeni sindikata, otkazi tim radnicima trebali bi biti uručeni sredinom svibnja, kada prođe zakonom propisani rok od dana predaje obavijesti HZZZ-u.

U zagrebačkom Holdingu prošlog su mjeseca najavili kako počinju s otkazima. Riječ je o 500 radnih mjesta, a na popisu su i direktori, bivši voditelji podružnica, mnogi savjetnici. Sindikati su, uz imena, dobili i popis 280 slobodnih radnih mjesta koja će se ponuditi otpisanima. Voditelji holdingovih sindikata tvrde - 80% ljudi stvaran je višak, ostalih 20% kolateralne su žrtve s crne liste za otpis.

Svima će biti ponuđena otpremnina i alternativna radna mjesta, dakako manje plaćena od onih na kojima su radili.

Iz Holdinga su tim povodom odaslali priopćenje.

"Proces utvrđivanja kolektivnog viška radnika započet je i provodi se sukladno odredbama Zakona o radu, koji regulira postupak savjetovanja prije donošenja odluke važne za položaj radnika te koji regulira kolektivni višak radnika."

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!