Akcija "Iza vrata", ne dopustimo da nasilje ostane neprijavljeno

16:57 / 17.04.2020.

Autor: Jasmina Grbavec/V.K./Regionalni dnevnik/IMS/HRT

-

-

Foto: - / -

MUP u suradnji s Poliklinikom za zaštitu djece i mladih pokrenulo je kampanju "Iza vrata". Njome se želi senzibilizirati građane na reakciju kada naslute rizik i prijetnju sigurnosti djetetu.
Ministarstvo unutarnjih poslova u suradnji s Poliklinikom za zaštitu djece i mladih pokrenulo je kampanju "Iza vrata". Njome se želi senzibilizirati građane na reakciju kada naslute rizik i prijetnju sigurnosti djetetu ili drugom ranjivom članu obitelji, tako što će svoje sumnje dojaviti policiji.

Nasilje u obitelji i nad djecom nije privatna stvar i to svima treba biti jasno. Odgovornost njegova sprečavanja leži na cijeloj zajednici i tiče se svih onih koji čuju i slute, a okreću glavu i šute.

- Naša istraživanja pokazuju da je svako peto dijete seksualno zlostavljano, svako 4. doživjelo fizičku ili emocionalnu zlostavljano i to se sve događalo i prije krize. Razlika je u tome što danas doista ta djeca ostaju sama iza zatvorenih vrata sa zlostavljačem, upozorava Ella Selak Bagarić iz Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba.

U Međimurskoj županiji bilježi se manji broj prekršitelja u odnosu na prošlu godinu. Osim na uskršnji vikend.

- Zabilježili smo 8 takvih nasilja u obitelji, recimo da je taj vikend iskočio u odnosu na neke druge vikende. Mi ih molimo kada primijete viku, galamu ili čudne situacije kod nekoga, da jednostavno prijave taj događaj policiji, apelira Radovan Gačal, glasnogovornik PU međimurske.

U Centru za socijalnu skrb u Čakovcu prijave obiteljskog nasilja obrađuju se prioritetno.

- Formiran je tim za krizne intervencije. Dakle on žurno i bez odgode odlazi na teren, ispituje stanje, poduzima mjere za zaštitu djece, govori Ivana Majnarić, socijalna radnica, voditeljica Odjela za djecu, mlade i obitelj CZSS Čakovec.

Žrtve nerijetko krive same sebe za nasilje pa se srame prijaviti slučaj. Zato ih treba ohrabriti jer žrtva NIKAD nije kriva.

- Pokazati brigu prema njoj, pomoći da se nosi s tim teškim neugodnim emocijama, ublažiti tu traumu koju je doživjela, naglašava Andrej Preglej, psiholog, Odjel za djecu, mlade i obitelj CZSS Čakovec.

I ama baš nikada ne dopustiti da nasilje ostane neprijavljeno.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!