19:50 / 09.12.2019.

Autor: HRT

Akcija "Mir i dobro"

-

-

Foto: - / -

Pirotehnika se može prodavati od sredine mjeseca, a koristiti od 27. prosinca do 1. siječnja.
Oko dva tjedna dijele nas od božićnih blagdana. Doba godine kada je dopuštena upotreba pirotehnike. No, od petardi i vatrometa u Hrvatskoj godišnje stradaju deseci, uglavnom mladih. A pucnjave se jako boje i životinje koje, upozoravaju stručnjaci, zbog tog stresa mogu i uginuti. Zbog svega toga policija i ove godine diljem zemlje provodi akciju "Mir i Dobro".

Pirotehnika se može prodavati od sredine mjeseca, a koristiti od 27. prosinca do 1. siječnja. No valja biti oprezan jer bezazlena igra lako se pretvori u tragediju.

- Tako je jedna tjelesna ozljeda zabilježena prošle godine u Piškorovcu gdje je dijete s poda podignulo neeksplodiranu petardu koja mu je u ruci eksplodirala i teško ga ozlijedila, rekao je Nenad Plevnjak iz PU međimurska.

Ozljeda šake, očiju, lica - nemilih prizora uzrokovanih petardama i vatrometom nagledao se u svom dvadesetogodišnjem stažu Josip Surća iz Čakovečkog Zavoda za hitnu medicinu.

- Obično imaju trajne posljedice, imamo amputacije prstiju, ozljede vida, a što je najgore dosta je tu mladih, kaže Surća.

Kako bi se spriječile neželjene posljedice, varaždinska policija već nekoliko godina educira djecu i roditelje o uporabi pirotehnike.

- Ove preventivne aktivnosti pokazuju da se svaki dan smanjuje problem ozlijeđene djece, oštećeni objekti i sve se više škola uključuje, rekao je načelnik PP Ludbreg Leonardo Sakač.

Sezonu bučnog slavlja teško podnose i kućni ljubimci. Zna to dobro Tamara Cvetković. Svoju devetogodišnju Mazu na sve načine pokušava zaštititi.

- Ne usudim se otići van iz stana jer se strašno boji, nemoguće ju je držati, zatvara se u pukotine, strašno je to, kaže Varaždinka Tamara Cvetković.

Stres za životinje može biti fatalan, uzrokovati srčani udar.

- Važno je da budete uz svojeg ljubimca u to vrijeme, a oni koji loše podnose stres trebali bi uzeti medikamente. Ima dosta njih koji su na bazi valerijane, triptofana, magnezija koji podižu serotonin, rekao je veterinar Tihomir Radmanić.

Dakle, rukujte pirotehnikom odgovorno: daleko od djece i kućnih ljubimaca.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!