15:35 / 13.02.2021.

Autor: T.D./Hina

Akcija Petrinjskog proljeća "Moja kuća je prioritet"

Akcija građana "Moja kuća je prioritet"

Akcija građana "Moja kuća je prioritet"

Foto: Nikola Cutuk / PIXSELL

Građanska inicijativa Petrinjsko proljeće u subotu je u tom gradu organizirala akciju "Moja kuća je prioritet",  kojom je pozvala Petrinjce da na svojim kućama, zgradama i stanovima istaknu poruku kojom traže hitno djelovanje institucija i odgovornih u sanaciji oštećenih građevina.

Akcija je počela u 12 sati i 19 minuta, u vrijeme kad je 29. prosinca Petrinju pogodio snažan potres magnitude 6,4 prema Richteru.  

- Boje naljepnica koje smo dobili nakon pregleda statičara, ne razlikuju nas. Sve će biti crvene ako ne obnovimo grad, jer smo trenutačno taoci između grada, županije i države zbog nedostatka informacija i komunikacije te nejasne koordinacije rada službi uključenih u sanaciju. Ovo je naše Valentinovo! Pokažimo im da su građani prioritet grada!, poručili su iz građanske inicijative Petrinjsko proljeće.

Predstavnici inicijative su zatim po zgradama počeli lijepiti poruke s tekstom "Moja kuća je prioritet, jer želim ostati u Petrinji",  na kojima je istaknuto crveno srce.

Okupljenima se obratila jedna od predstavnica inicijative Petrinjsko proljeće Ana Rizmaul

- Naš slogan je 'epicentar dobrih namjera' i mi zaista imamo dobre namjere, naše dobre namjere u ovom trenutku upućene su na interes svih građana Petrinje. Mi želimo upozoriti, zahtijevamo da budemo prioritet ovom gradu, županiji i državi jer nam je dosta toga da smo sve ovo vrijeme taoci, ocijenila je Rizmaul.

- Okupili smo se danas simbolično, da u 12,19 počnemo jednu akciju u kojoj želimo potaknuti građane Petrinje. Jeste li dobili crvenu, zelenu, žutu naljepnicu pa čak i bijelu, nije važno, vaša je kuća prioritet i to je ono što želimo da se danas prenese, rekla je. 

Posebno je istaknula da njezin osobni interes, kao ni danas okupljenih iz GI "Petrinjsko proljeće", nije politika.

- Nama je jedini interes živjeti na ovom području, u ovom gradu. Želimo sigurne koridore, želimo da djeca krenu u školu, rekla je među ostalim Rizmaul.

Istaknula je da je prioritet obnova kuća, pa škola, pa onda zgrade institucija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!