Akcija razbijanja kriminalnih skupina, u Hrvatskoj uhićeno 10 osoba

24.05.2023.

Zadnja izmjena 19:19

Autor: HRT/V.G./Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Matija Habljak / PIXSELL

Hrvatska policija, zajedno s EUROPOL-om, koordinira međunarodnim policijskim postupanjem u kojoj sudjeluju policije nekoliko država te ured DEA-e u Zagrebu

Više osoba diljem Hrvatske uhićeno je u sklopu velike međunarodne akcije razbijanja kriminalne skupine. Uhićenja su se dogodila u nekoliko europskih zemalja, a u sve su uključeni Europol i Američka agencija za borbu protiv narkotika - DEA. Ispred sjedišta Ministarstva unutarnjih poslova u Zagrebu je reporterka HTV-a Nikolina Ćosić koja je rekla kako je Hrvatska nositelj ove međunarodne akcije u suradnji s Europolom i DEA-om.

- U nekoliko zemalja uhićeno je više od 20 osoba, a njih 10-ero je uhićeno u Hrvatskoj. Najviše ih je uhićeno u Zagrebu. Uhićenih ima i u Primorsko-goranskoj županiji, Krapinsko-zagorskoj županiji, ali i Sisačko-moslavačkoj županiji gdje su se od jutra odvijali pretresi. Paralelno se provodi akcija u Belgiji, Nizozemskoj, Njemačkoj, BiH i Sloveniji, rekla je Ćosić.

Među osumnjičenima ima onih koji se već nalaze u europskim zatvorima zbog ranijih kaznenih djela.

- Riječ je o međunarodnom udruženju narkomafije koji su danas uhićeni. Ima poznatih imena iz narkomiljea koji su od ranije dobro poznati inspektorima. Sumnjiči ih se za nezakonitu trgovinu drogom. Riječ je o više od 100 kilograma kokaina i heroina i više od 100 kilograma marihuane. Osim toga pronađeno je oružje i eksplozivi. Hrvatska prednjači u borbi s trgovinom droge kada je riječ o balkanskom narkokartelu. Nakon što osumnjičeni budu ispitani, oni će biti predani zatvorskom nadzorniku i protiv njih će se u Uskoku podići prijava, rekla je Nikolina Ćosić.

Policijski službenici za suzbijanje kriminaliteta droga Ravnateljstva policije i Policijske uprave zagrebačke u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta jutros su uhitili nekoliko osoba te se nad njima provodi kriminalističko istraživanje.

Realizacija kriminalističkog istraživanja međunarodnog karaktera započela je danas u jutarnjim satima na području nekoliko država, uključujući i Hrvatsku, a usmjerena je na razbijanje zločinačkog udruženja čije se djelovanje povezuje s krijumčarenjem i preprodajom droge.

U tijeku je provođenje hitnih dokaznih radnji pretrage doma i drugih prostorija na području Policijskih uprava zagrebačke, sisačko-moslavačke, primorsko-goranske i krapinsko-zagorske.

- Provode aktivnosti pretresanja imovine i osoba osumnjičenih pripadnika Međunarodne skupine za organizirani kriminal, koja duži vremenski period djeluje na području Zapadne Europe zbog sumnje da su izvršile kaznena djela organiziranog kriminala, neovlaštenog prometa opojnim drogama i neovlaštenog prometa oružjem i vojnom opremom. U interesu istrage i međunarodne operacije, koja se istovremeno realizira u više zemalja, u ovom trenutku tužiteljstvo ne može davati više informacija za medije, rekao je Boris Grubešić, glasnogovornik Tužiteljstva BiH.

Istovremeno, uhićenja i pretrage odvijaju se u Belgiji, Bosni i Hercegovini, Nizozemskoj, Njemačkoj i Sloveniji, a postupanjima partnerskih policija koordinira hrvatska policija iz stožera u Zagrebu.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policijski službenici predat će osumnjičene osobe pritvorskom nadzorniku, a protiv njih će podnijeti kaznenu prijavu Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!