17:59 / 26.08.2018.

Autor: B.S.LJ./HRT

Akcija za spas triju ženki čagljeva

-

-

Foto: - / -

Objave s Facebook stranice Alfa Team Canis Aureus o tri spašene ženke čagljeva ovih je dana izazvala veliki interes javnosti, nakon što je od građana zatražena pomoć da im se nakon spavašavnja osigura normalan život.
Objave s Facebook stranice Alfa Team Canis Aureus o tri spašene ženke čagljeva ovih je dana izazvala veliki interes javnosti, nakon što je od građana zatražena pomoć da im se nakon spašavanja osigura normalan život.

Iza akcije stoje Marina i Ana (podaci poznati redakciji), a cilj Facebook stranice koju su pokrenule je, kažu nam, da im osiguraju normalan život u prirodi - ali u staništu koje je ograđeno i ima kontrolirane uvijete, te da podignu svijest javnosti da su staništa divljih životinja ugrožena.Divlje životinje nisu opasne i štetne, poručuju Marija i Ana, koja ih je i udomila nakon dojave da su ostavljene u jednom selu u kartonskoj kutiji. Bile su, kaže, stare pet do sedam dana. Nazvale su ih Alfa, Rea i Kia.

"Sada imaju četiri mjeseca. U pravilu su jako privržene osobi koja ih hrani, dosta su plahe pa kad dođe neka nova osoba treba im par minuta da steknu povjerenje - ali onda priđu, pronjuškaju i krenu se maziti i igrati. Zaigrane su kao tipični štenci", kaže nam Ana.S obzirom na to da su othranjene na flašicu, naviknute su na ljudski dodir, čovjeka doživljavaju kao nešto pozitivno, jer ih hrani i mazi. U divljinu ih se, nastavlja, ne može više pustiti jer postoji opasnost od odstrjela i lovaca.

Za informacije i suglasnost su, govori nam Marina, pitale sve - od Ministarstva poljoprivrede, Prijatelja zivotinja, AWAP-a, veterinskih inspektora i lovačkog društva."Jako su spretne, vole se penjati, skakati. Iako su umiljate, svejedno su vrlo plahe. Stoga obično dvorište ne bi bila opcija jer kad ih nešto preplaši, postoji mogućnost da preskoče ogradu. Kad bi pobjegle, prišle bi čovjeku, a laik ili lovac bi to mogao protumačiti kao sumnjivo ponašanje te bi se moglo dogoditi da ih usmrte", objašnjava Ana zašto ih ne želi pustiti u divljinu.Plan je da budu smještene u prirodi na imanju, u području u blizini šume, osigurano ogradom prilagođenom njihovim sposobnostima (penjanje, kopanje..).

I tu djevojke trebaju pomoć!

S obzirom na to da su ženke još uvijek relativno mlade, djevojke bi krenule s izgradnjom manjeg boksa. "Procijenile smo da je tako najbolje za njih. Naravno, boks će biti osiguran sa sve četiri strane, bočno ograđen, bit će to ukopana ograda u zemlji, beton, ograda kao krov", opisuje nam Ana. Sve će, kaže, biti dobro uklopljeno u prirodi, da se životinje ne osjećaju kao u kavezu. "Pripremamo i kućicu za njih jer ipak su dosad živjele u kući, početni boks radi se tako da imaju dovoljno prostora za odrastanje, dnevne aktivnosti, upoznavanje prirode i njenih zvukova", kaže.

Uvjeravaju nas da životinje na ovaj način neće biti zakinute, djevojke će se njima baviti, što podrazumijeva i izbalansiranu prehranu. "Bit će ambasadorice svoje vrste i svih divljih životinja, da dokažemo da divlje životinje nisu štetočine", poručuje.

U proljeće iduće godine planiraju, kaže, krenuti s izgradnjom velikog ograđenog teritorija za tri ženke, gdje će doista imati i više nego dovoljno prostora za trčanje, igru, živjet će, kaže, u "divljini", ali zaštićene.

Na njihovoj Facebook stranici Alfa team Canis Aureus objavljeni su njihovi daljnji planovi.

Također, poručuju, kada se završi izgradnja, bit će moguće posjetiti životinje, ali "sve naravno s mjerom, da im se ne ugrožava mir". "No bitno je da će ljudi moći vidjeti čagljeve uživo, uvjeriti se koliko su to plahe i normalne životinje, da ih ne smatraju zvjerima. Trudit ćemo se informirati javnost da divlje životinje nisu zvjeri. Informirat ćemo ljude koliko je zapravo teritorij svih divljih životinja u prirodi ugrožen, trudit ćemo se probuditi svijest javnosti o očuvanju životinja i prirode, objavljivat ćemo fotografije, prikazati njihove prehrambene navike (čagljevi su 60% mesožderi, 40% biljojedi). "Recimo ove naše curke obožavaju jabuke!", otkriva nam za kraj Ana, koja nam je poslala i nekoliko video snimaka malih "čagljica".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!