Akcija zbog odavanja tajni iz istraga trajala 6 mjeseci, završene pretrage

29.07.2022.

Zadnja izmjena 12:41

Autor: Dnevnik u podne/D.M./HRT

 Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović

Foto: HTV / IMS

Zbog sumnje na otkrivanje službenih podataka iz tajne policijske arhive te namještanje natječaja za kupnju posebne obavještajne opreme za policiju, za što je navodno isplaćeno mito - s dužnosti je udaljen službenik za analitiku Ravnateljstva policije. Uz njega, osumnjičeni su i bivši djelatnik Protuobavještajne agencije i jedan poduzetnik. 

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović poručio je iz Sinja da je taj slučaj dokaz da MUP ima osigurače koji mogu dovesti do otkrivanja zlouporaba.

- Na ovom slučaju hrvatska policija radi barem pola godine, ako ne i više, što znači da se radi o jednom ozbiljnom i profesionalnom poslu, poručio je Božinović.

Ministar je objasnio kako je policija od trenutka kad je nastala sumnja i detekcije do razotkrivanja, cijelo vrijeme štitila i sustav da se ne bi učinila nekakva šteta.

- Nema sustava, nije ga nikad ni bilo, da nije bilo kukolja. Nekad će ti kukolji proklijati u velika stabla, u velike biljke. Mi ovdje činimo sve, i mislim da smo u tome uspješni, da to detektiramo i riješimo, rekao je Božinović govoreći kako je u svim institucijama čovjek najveća vrijednost, ali ponekad i najslabija karika.

Ocijenio je da je policijski službenik napravio "grešku koja nema oprosta".

- Poruka koju šaljemo i koju ćemo slati i ubuduće je da nema nikakve tolerancije na kršenje zakona. To je jedini ispravan put i tako zapravo jačamo hrvatske institucije. Vidi se to i po rezultatima hrvatske policije", rekao je ministar unutarnjih poslova koji je bio na hodočašću vojske, policije i branitelja u Svetište Čudotvorne Gospe Sinjske u Sinju.

Dovršene pretrage - slijedi analiza sadržaja

U MUP-u se doznaje da je policija dovršila pretrage koje je provodila u sklopu izvida. Navode da je izuzeta veća količina "pokretnih stvari te slijedi pretraga i analiza sadržaja".

O svemu utvrđenom policija će obavijestiti Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta koji će odlučiti o daljnjem tijeku postupka.

Božinović je prije istaknuo da u slučaju curenja podataka nacionalna sigurnost nije ugrožena te da je osumnjičeni policijski službenik udaljen iz službe. Neslužbeno, riječ je o Damiru Ostermanu, informatičkom znanstveniku i voditelju projekata jačanja i integracije svih baza podataka unutar policijskog sustava.

Mediji navode da se Osterman koristio svojim ovlastima da dozna koga policija prati i sluša pa je, među ostalim, otkrio i tajne mjere protiv nekadašnjeg čelnika Dinama Zdravka Mamića osuđenog za izvlačenje novca iz tog kluba.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!