16:07 / 04.12.2019.

Autor: P.F./HRT

Akcijom Krug 3 otkriven gospodarski kriminal

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Višemjesečno kriminalističko istraživanje provedeno je zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela gospodarskog kriminaliteta u sastavu zločinačkog udruženja.
Zbog sumnje u zločinačko udruživanje i pranje novca, kojima je nastala šteta od preko 30 milijuna kuna, Uskok je pokrenuo istragu protiv šestero hrvatskih državljana te po jednog državljanina Mađarske i Srbije, izvijestilo je tužiteljstvo. Za petoricu osumnjičenika Uskok je osječkom Županijskom sudu predložio određivanje istražnog zatvora.

Nakon višemjesečnog istraživanja, u sklopu operativne akcije "Krug 3", provedene u suradnji, s vukovarsko-srijemskom Policijskom upravom, zbog sumnje u počinjenje ovih kaznenih djela provedene su pretrage stanova i drugih prostorija osumnjičenih na području Istarske, Zagrebačke, Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije.

Uskok sumnja da je 54-godišnji prvookrivljenik., od listopada 2018. do prosinca ove godine, na području Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Slovačke i Srbije, povezao u zajedničko djelovanje petoricu okrivljenika te druge nepoznate osobe, kako bi preuzeli novac, koji su "treće osobe" stekle kaznenim djelima, a zatim ga transferirali i podizali u gotovini. Tako su novcu zametnuli trag i onemogućili zapljenu, a uz pribavljanje materijalne koristi zadržavanjem dijela novca, tvrdi tužiteljstvo.

Prvookrivljenika terete da je, sam i posredstvom 2, 3, 4. i 5. okrivljenog, preuzeo stvarno upravljanje nad više tvrtki u vlasništvu ili pod kontrolom ovih okrivljenika, a kao osobe koje će samo formalno obavljati funkciju direktora u te tvrtke postavljali su hrvatske, mađarske, srpske, bugarske i bosanskohercegovačke državljane.

Nakon što su na račune tih društava zaprimljene uplate inozemnih tvrtki, od najmanje 3,2 milijuna eura i 680.000 funti, a koje navodno potječu od prijevara koje su počinile zasad nepoznate osobe, lažno se predstavljajući oštećenim trgovačkim društvima kao osobe ovlaštene zahtijevati isplate, prvookrivljenik je po dogovoru sa 6-okrivljenim i drugim osobama osobno i posredstvom ostalih okrivljenika, osigurao transfere većeg dijela novca.
Transferi su provedeni na račune tvrtke iz Pule te tvrtki iz Kine, Slovačke i Slovenije, a Uskok sumnja da su tim novcem dalje raspolagali 6-okrivljenik i druge osobe, prosljeđujući ih uglavnom na druge bankovne račune dok su za sebe zadržali najmanje 581.375 kuna i 25.153 eura.

Istražitelji također sumnjaju da su 7. i 8. okrivljenik, na jednak način, u četiri navrata primili najmanje 580.000 američkih dolara stečenih kaznenim djelima prijevare na račun trgovačkih društava te ih kasnije transferirali i podizali u gotovini, kako bi im zametnuli trag i onemogućili zapljenu, pri čemu su za sebe zadržali najmanje 580.000 kuna.

Materijalna šteta se procjenjuje na više od 30 milijuna kuna, a oštećene su tvrtke iz SAD-a i Velike Britanije.
-

-

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!