Akcijom "Zazeleni svaki dan" oživljavaju se stare stvari

05.02.2022.

12:16

Autor: Zoran Kukilo/Podnevni dnevnik/HRT

Zazeleni svaki dan

Zazeleni svaki dan

Foto: HRT / HRT

Na splitskim Prokurativama besplatnim se popravcima promiče obrtništvo. Akcijom "Zazeleni svaki dan" želi se potaknuti građane da ne bacaju stare stvari i ne kupuju nepotrebne, kako bi se smanjio štetan utjecaj na okoliš.

Najmanje je preostalo urara i postolara. Ti su obrti među najugroženijima.

- Ima nas još urara, na žalost malo za grad Split, ali trudimo se i dajemo sve od sebe da nas bude – kaže Domagoj Matijašević, urar.

- Nije dobro, nema ni škole već 8, 9 godina, da nema uopće škole za obuću – dodaje Marin Babić, postolar.

Krojačima je ipak bolje, uvijek će neka dama poželjeti originalnu haljinu.

- Ima naravno, uvijek netko želi nešto za sebe posebno, drugačije i mi napravimo – kaže krojačica Marija Bulić.

Sve manje ljudi traži usluge obrtnike, stalno se kupuju nove stvari. A važno je sačuvati obrtnička znanja i vještine kojima prijeti nestanak.

- Imamo veliki broj IT stručnjaka u ovome trenutku, ali uskoro neće imati tko pipu da vam zavrne i odvrne, sva pamet ovog svijeta će stati na pipi u WC-u – smatra Vilim Bujević, predsjednik Udruženja obrtnika Grada Splita.'

Akciju su podržali i gradonačelnik Ivica Puljak i ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić.

- Ponovna uporaba stvari i predmeta koje koristimo, a ovdje su naši obrtnici koji nam u tome pomažu, je najbolji mogući način kako prije svega spriječiti korištenje resursa nepotrebno, a s druge strane i onečišćenje okoliša – smatra ministar Ćorić.

Gradonačelnik Splita pak naglašava kako rade na plan upravljanja starom gradskom jezgrom kroz koji će uključiti i obrtnike i pokušati ne samo zaštititi nego i vratiti neka od obrtničkih zanimanja u sam centar grada.

Nakon Zagreba i Splita ova će se akcija održati u Rijeci i Osijeku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!