Akcijskim planom 2018. rasterećuje se gospodarstvo za 625,9 mil. kn

08.03.2018.

12:00

Autor: HRT

default error photo
Akcijski plan za administrativno rasterećenje gospodarstva u 2018., kako je istaknula ministrica gospodarstva, sadržava 98 mjera čijom će se provedbom troškovi poduzetnika smanjiti.
Vlada je prihvatila akcijski plan za administrativno rasterećenje gospodarstva u 2018., a kako je istaknula potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić, on sadržava 98 mjera čijom će se provedbom troškovi poduzetnika smanjiti za 625,9 milijuna kuna. 

Prema riječima Dalić, Ministarstvo gospodarstva uspostavilo je sustav i metodologiju za mjerenje troškova regulacije s ciljem njihova sustavnog smanjivanja. Cjelokupnim mjerenjem utvrđeno je da postoji 570 različitih propisa koji imaju učinak na gospodarske subjekte, a u kojima je sadržano 1.800 različitih administrativnih obveza za gospodarstvo.

Prošle godine provedena je analiza 200 propisa u kojima je utvrđeno postojanje 600 različitih obveza za koje je izračunato i procijenjeno da stvaruju gospodarstvu trošak regulacije od oko 5,1 milijardu kuna, kazala je.
Akcijski plan administrativnog rasterećenja za ovu godinu sadržava 98 različitih mjera, čijom će se provedbom ukupni trošak administrativnog opterećenja smanjiti za 12 posto, odnosno za 625,9 milijuna kuna, kazala je Dalić. Dodala je kako je ovaj akcijski plan drugi u nizu jer se dovršava provedba prvog akcijskog plana koji je Vlada prihvatila početkom prošle godine, a čije se potpuno ispunjenje očekuje za nekoliko mjeseci.

Donošenjem ovog novog plana nastavljaju se smanjivati birokratski troškovi, ustvrdila je Dalić. Plan donosi mjere koje uključuju konkretno ukidanje obveze vođenja niza evidencija, registara iz nadležnosti porezne i carinske uprave, što donosi jednostavnije i jeftinje poslovanje za više od 90 tisuća poslovnih subjekata, navela je.

Najveće uštede u akcijskom planu predviđene su u području Porezne uprave Ministarstva financija, od 577 milijuna kuna. Tako se, primjerice, za drugi kvartal ove godine planira izmjenama Pravilnika o porezu na dohodak ukinuti obveza vođenja evidencije o isplaćenom dohotku od nesamostalnog rada (obrazac DNR) te o mjesečnim iznosima isplaćenih primitaka od nesamostalnog rada, doprinosa i poreza (obrazac IP). Administrativni trošak tih obveza je 89 milijuna i 470,6 milijuna kuna.

Smanjuje se i broj odobrenja u turističkom sektoru, ukidaju se razni ispiti za djelatnike u turizmu te se planira ukidanje plaćanja turističke članarine za IT sektor i druge djelatnosti koje nisu usko vezane uz turizam, rekla je Dalić.

Ukida se i niz rješenja, dozvola, odobrenja koje je do sada bilo potrebno ishoditi u fotosanitarnoj zaštiti, akvakulturi i slatkovodnom ribarstvu, a ukidanje plaćanja naknada za općekorisnu funkciju šuma za sve poduzetnike s prihodom nižim od tri milijuna kuna je već u proceduri usvajanja, naglasila je.

Predlaže se i smanjivanje znatnog broja suglasnosti i potvrda potrebnih za obavljanje geodetske djelatnosti. Još jedna skupina pojeftinjenja koju donosi akcijski plan odnosi se na digitalizaciju, odnosno proširivanje elektroničke komunikacije u dostavljanju tijelima državne uprave različitih izvješća, obrazaca, zahtjeva...

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!