16:01 / 27.01.2022.

Autor: Hina/HRT

Posljednji ispraćaj Akija Rahimovskog na zagrebačkom Mirogoju

Posljednji ispraćaj Akija Rahimovskog na zagrebačkom Mirogoju

Posljednji ispraćaj Akija Rahimovskog na zagrebačkom Mirogoju

Foto: Igor Soban / Pixsell

U Aleji velikana na zagrebačkom Mirogoju, obitelj i najbliži prijatelji oprostili su se od Akija Rahimovskog koji je u subotu iznenada preminuo u 66. godini života. Ostat će upamćen kao jedan od najvećih vokala koji je svojim jedinstvenim glasom i neumornom energijom obilježio domaću glazbu. U spomen na preminulog pjevača na Drugom programu HTV-a u petak u 10.45 emitirat će se posebna emisija u okviru koje će biti i prijenos komemoracije iz Male dvorane Vatroslav Lisinski. 

Veliki glazbenik na posljednji počinak je ispraćen pjesmom 'Sailing' Roda Stewarta, a članovi klape su uz njegov grob otpjevali dvije makedonske pjesme. Mnogi njegovi prijatelji, kolege i obožavatelji okupili su se na Mirogoju.


Dirljivim riječima od Akija se oprostio njegov najbliži suradnik i prijatelj iz Parnog valjka Husein Hasanfendić Hus. 

- Vidim puno prijateljskih lica, pa znam da će mi biti oprošteno na ovim nekim nesuvislim i apaurinski usporenim mislima. Ne znam ima li nešto teže i bolnije kada se tako nenadano rastaješ od čovjeka da se ne stigneš pripremiti, iako znam da se čovjek nikada ne može pripremiti. Od te proklete subote, stalno mislim je li moglo biti drugačije i znam da nije. Aki je plesao i udisao život tako intenzivno da je valjda otplesao zemlju dva, tri puta i proživio dva ili tri normalna života. Takva energija i karizma i osobnost, morala je otići uz grmovit prasak, kao Nova, kao Supernova. Jednostavno nije moglo biti drugačije, rekao je.

- Tata, tako nam je malo trebalo - jedan zagrljaj, tvoj pogled, tako malo. Ostaje mi utjeha što si mi rekao to jutro, prije nego što si zauvijek zaspao. Jednom prilikom si rekao da je lako biti visok, ali da je teško biti velik, velik čovjek. Tvoje srce se razboljelo, ali je do zadnjeg trena kucalo i bilo je veliko za sve ljude dobre volje. Hvala ti, tata, što si me naučio kako je čovjek samo malen pod zvijezdama, rekla je Edina Rahimovski, Akijeva kćer u emotivnom govoru. 

- Ovo je jedan veliki gubitak za sve nas. On je bio jedna krasna osoba, rekao je Zlatan Stipišić Gibonni.

- Nosim uspomenu na jednog sjajnog predstavnika naše profesije, čovjeka koji je cijeli svoj život radio svoj posao apsolutno onako kako treba, 100% se dajući na bini. Istovremeno je bio jednako takav čovjek u nekom normalnom ophođenju, 100% frend, 100% prijatelj, onako kako bismo svi trebali, rekao je Nikša Bratoš, predsjednik Hrvatske glazbene unije.

- Pamtit ću ga naravno, po čemu je postao to što je postao to što je, kao vrlo talentiranog glazbenika, izuzetnog šoumena i pjevača i nekoga tko je ostavio sve u Skopju, došao ovdje na neviđeno s 20 godina i završio među velikanima, rekao je glazbenik Jurica Pađen.

- U pozadini je njegov glas cijeli moj život, Jednostavno, čovjeku je teško suspregnuti emocije, rekao je Paolo Sfeci, savjetnik Predsjedništva Hrvatske glazbene unije.

Nakon vijesti o smrti popularnog pjevača, čiji su glas i pjesme koje je izvodio obilježili živote i godine odrastanja mnogih, građani su se od utorka opraštali od njega uz Zdenac života kod zagrebačkog HNK-a, gdje su palili svijeće, ostavljali cvijeće ili posvete omiljenom pjevaču.

Aki Rahimovski rođen je 1955. u Nišu, ali se ubrzo s obitelji preselio u Skoplje, gdje je završio glazbenu školu, a već je kao tinejdžer bio je član nekoliko glazbenih sastava.

Godine 1975. upoznaje gitarista i skladatelja Huseina Hasanefendića Husa i osnivaju grupu Parni valjak, koja s vremenom postaje jedna od najpopularnijih rock grupa u Hrvatskoj i regiji, čiji albumi doživljavaju zlatne i platinaste tiraže.

Komemoracija za Rahimovskog održat će se u petak, 28. siječnja, u Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog za najuži krug kolega i prijatelja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!