11:54 / 02.05.2019.

Autor: E.L.S./Hina

"Ako netko zna da nastavnici odlaze zbog lažnih diploma, mora to prijaviti"

Dubravka Petric/PIXSELL

Dubravka Petric/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Divjak kaže kako je istina da je skok u odnosu na prošlu godinu dramatičan, no smatra da tim podacima uvijek treba pristupiti s dozom opreza.
Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak rekla je da ne želi spekulirati je li velik broj odlazaka nastavnika iz škola u ovoj godini povezan s otkrivanjem niza lažnih diploma, no ističe da svi koji znaju da su razlog za to nevažeće diplome, to moraju i prijaviti.

Divjak kaže kako je istina da je skok u odnosu na prošlu godinu dramatičan, no smatra da tim podacima uvijek treba pristupiti s dozom opreza.

- Svatko treba preuzeti svoj dio odgovornosti, ako ravnatelj škole sumnja, mora to prijaviti, kao i ako se vrati informacija da su diplome koje su poslane na provjeru nevjerodostojne - rekla je.

- Problem je da sada i ostali sustavi trebaju jednako tako raditi da se ne dogodi da netko ima lažnu diplomu i da se zaposli negdje drugdje - ustvrdila je, dodavši da će uskoro imati podatke o još nekim diplomama koje se obrađuju.

Ministrica ne smatra da je i inače broj odlazaka iz sustava zabrinjavajući jer Hrvatska prema europskim statistikama s obzirom na broj učenika imamo dosta povoljan broj nastavnika i učitelja.

- Nas više zabrinjava struktura, jasno je da imamo možda višak nastavnika i učitelja za neka područja, a za matematiku, fiziku, prirodoslovlje manjak te tu moramo jako puno raditi, prije svega na upisima na te fakultete - napomenula je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!