09:13 / 28.10.2020.

Autor: Studio 4/IMS/HRT

Akrap: Mislim da je Koordinacija dobar i pravilan put

-

-

Foto: - / -

Ono što je dobro je da više ne cure informacije o istragama koje se provode, ističe Akrap.
Koordinacija za sustav domovinske sigurnosti sastala se po prvi put. Jedna od glavnih tema sjednice vezana je uz oružani napad na Markovom trgu i sprječavanje radikalizacije u društvu.

➡️
Sjednica Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti
➡️ Ranjeni policajac na Trgu sv. Marka uspješno operiran, napadač počinio samoubojstvo   
➡️ Božinović: Državne institucije treba zaštititi    
➡️ Stanje sigurnosti i prijetnje premijeru - analiza 

Sastali su se u Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici. Stigao je predsjednik Koordinacije Tomo Medved, savjetnik predsjednika za nacionalnu sigurnost Dragan Lozančić. Ovo je prva sjednica nakon oružanog napada na zgradu Banskih dvora 12. listopada. Sazvana je nakon prošlotjedne sjednice Vlade i na toj je sjednici Koordinacija zadužena da predloži mjere za sprječavanje radikalizacije. Nakon ove sjednice moći će se razmišljati o sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost, izvijestio je Šime Vičević.

Vijeće za nacionalnu sigurnost je tijelo u kojem zajednički predsjedaju predsjednik Republike i predsjednik Vlade, uz njih sudjeluju ravnatelji sigurno-obavještajnih agencija civilnih i vojne i nadležni ministri, objasnio je u Studiju 4 Gordan Akrap, stručnjak za sigurnost.

Koordinacija za nacionalnu sigurnost je nešto šire tijelo kojim ne upravljaju izravno ni predsjednik ni premijer nego operativno ga vodi potpredsjednik Vlade za nacionalnu sigurnost i savjetnik predsjednika za nacionalnu sigurnost. Ono što je bitno, ističe Akrap, Koordinacija domovinske sigurnosti je širi pojam.

- U starijim načinima razmišljanja i suočavanja s pojedinim krizama i sigurnosnim izazovima, pristupalo se razmišljanju da je dovoljan preventivni i sigurnosni aparat države da odgovori na određene krize. Međutim, razvoj društva na informacijsko-komunikacijskom sustavu, na gospodarskom i brojnim drugim poljima shvatilo se da se na složene ugroze i rizike ne može reagirati samo represivnim preventivnim sustavom, nego da se treba povesti računa o široj slici uključujući javni, privatni, državni sektor i civilno društvo. 

- Mislim da je prijedlog da se krene s Koordinacijom domovinske sigurnosti koja uključuje i druge aktere države i društva, da se daju određeni prijedlozi i tek onda da se to uputi na Vijeće, dobar i pravilan put, rekao je Akrap. Vijeće se kaže, može neovisno o tome sastajati.

To je bio smišljen i ciljan napad ne samo na policiju, nego na institucije države, premijera i ministra.

- Ono što je dobro je da više ne cure informacije o istragama koje se provode. Možemo primijetiti s obzirom na sporadične vijesti koje se pojavljuju u medijima da policija i sigurnosni sustav radi svoj posao. Rade na detektiranju, odnosno pokušaju utvrđivanja svih koji su  sudjelovali u procesu radikalizacije i poticanja te mlade osobe da počini takvo djelo, rekao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!