Akrap: Rušenje brane će usporiti oslobađanje okupiranih područja, ali ih neće zaustaviti

06.06.2023.

14:21

Autor: T.V./HRT

Na Sveučilištu u Zadru održana je konferencija o Ukrajini

Na Sveučilištu u Zadru održana je konferencija o Ukrajini

Foto: HTV / HRT

Na Sveučilištu u Zadru održana je konferencija o Ukrajini na kojoj je sudjelovalo 40-ak vojnih i civilnih stručnjaka iz 17 zemalja. Aktualno stanje u Ukrajini i rušenje brane komentirao je stručnjak za sigurnost Gordan Akrap. 

- Jutros se srušila brana Nova Kahovka, praktički to je čisti teroristički čin ruskog agresora. Međutim, po svemu onome što znam i što se vidi na terenu, taj teroristički događaj će usporiti oslobađanje okupiranih područja, ali ih neće zaustaviti. Naime, to je primarni cilj koji su Rusi pokušali napraviti. Zastrašiti i uništiti civilno stanovništvo koje se nalazi južno od brane i usporiti, odnosno pokušati onemogućiti ukrajinsko forsiranje rijeke Dnjepra i stvaranje uporišta na lijevoj obali Dnjepra. Međutim, to će samo odgoditi ono što je neizbježno i čemu se svi nadamo, a to je oslobađanje okupiranih područja Ukrajine od strane ruskog agresora u dogledno vrijeme, poručio je Akrap.

Kaže kako je lako moguće da će se do kraja ove godine stvoriti uvjeti da se Rusiju pritisne da sjedne za pregovarački stol.

- Postoji jako puno znakova koje to pokazuju, a vidimo da su i Rusi svjesni da se vrijeme okupacije približava kraju. Tako da je lako moguće da će do kraja ove godine se stvoriti uvjeti da se Rusiju pritisne dovoljno da sjedne za pregovarački stol, ali ne pod njenim uvjetima, nego pod uvjetima koje traže demokratski zapad, ustvrdio je Akrap. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!