09:10 / 21.04.2018.

Autor: V.Š./HRT

Akrobatski piloti RAF-a u posjetu 'Krilima oluje'

Foto: Vladimir Šetka

Foto: Vladimir Šetka

Foto: - / -

Akrobatska grupa RAF-a "Red Arrows" iz Velike Britanije stigla je bazu Zemunik, u posjet kolegama iz grupe "Krila Oluje". Dočekali su ih piloti i veleposlanik Andrew Stuart Dalgleish.
Zadrani su danas imali prigodu uživati u vratolomijama akrobatske grupe britanskih Kraljevskih zračnih snaga "Red Arrows", koji su prije slijetanja u zračnu bazu Zemunik napravili prelet preko zadarskoga kanala i stare gradske jezgre. To je drugi put da posjećuju svoje kolege iz Krila Oluje.

Tragovi deset mlažnjaka britanskih kraljevskih zračnih snaga iz akrobatske grupe Red Arrows iscrtali su nebo iznad Zadra. Na letu iz Velike Britanije do Grčke, britanski su se piloti zaustavili pozdraviti s hrvatskim kolegama. Vođa grupe Martin Pert ponovno oduševljen. Let je bio predivan. Imali smo prigodu letjeti nad obalom i starim gradom. Srećom lijepo je i vrijeme za gledati grad iz zraka. Ova zračna baza ima idealne uvjete za naše slijetanje, dugačku pistu i danas ne tako gust promet, rekao je nakon slijetanja britanski pilot.

Red Arrows postoje od 1965. godine, nastupili su više od 4.800 puta u 57 zemalja. S hrvatskim kolegama dobro se poznaju - prvi zajednički nastup imali su na međunarodnom aeromitingu prije osam godina u Italiji. No, uvijek i iznova oduševljavaju hrvatske kolege - tako i vođu Krila Oluje satnika Darka Belančića. Surađivati s takvim ljudima, razgovarati i razmjenjivati iskustva svakako je iskustvo koje će mi ostati u pamćenju za cijeli život, kaže Belančić.

Oduševljen i britanski veleposlanik u Hrvatskoj Andrew Stuart Dalgleish. Osim jednom od najboljih akrobatskih skupina na svijetu, pohvalio se i stotom obljetnicom utemeljenja kraljevskih zračnih snaga, Obljetnicu slavimo upravo u travnju, tako da me posebno veseli činjenica da slavimo zajedno s našom Akrobatskom grupom u Zadru. istaknuo je britanski veleposlanik. 

Hrvatski vojni piloti pak jedva čekaju poletjeti na izraelskim F-16-icama. Mogu li Krila Oluje biti rasadište za te zrakoplove putali smo satnika Belančića. Odgovara - kako ne.

Britanski piloti svojim su hrvatskim domaćinima obećali ponovni susret - tada možda i s punim akrobatskim programom na nebu iznad Zadra.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!