Aktivira se kamenolom u Parku prirode Velebit?

05.10.2022.

20:21

Autor: Kristina Štrbac/I.B./Dnevnik/IMS/HRT

Aktivira se kamenolom u Parku prirode Velebit?

Aktivira se kamenolom u Parku prirode Velebit?

Foto: Dnevnik / HRT

Tulove grede mnogi smatraju jednim od najljepših dijelova Velebita. Svake ih godine posjeti velik broj turista. No u Parku prirode Velebit, potkraj osamdesetih godina prošlog stoljeća otvoren je kamenolom. Mnoge je iznenadila vijest da će se ponovno aktivirati.

Mještani Jasenica saznali su, zahvaljujući oglasu za posao objavljenom na internetu, da će se kamenolom Romanovac podno Tulovih greda ponovno aktivirati.

- Naš stav je da ovakve investicije poput kamenoloma nisu dobrodošle ne samo s ekološkog nego i ekonomskog aspekta. O ekološkom ne treba niti razgovarati. Svi znamo što turizam znači za podvelebitski kraj, a samim time i za našu općinu, a samim ovim projektom taj razvoj dovodimo u pitanje, ističe Stipe Vulić.

Kamenolom je dozvolu za rad dobio još potkraj osamdesetih godina prošlog stoljeća.

- Godine 2003. čuvari Parka prirode Velebit zajedno s rudarskom inspekcijom, zatvorili su kamenolom i on od tada nije bio aktivan, istaknuo je Mario Šaban ravnatelj PP-a Velebit.

Tvrtka odlazi u stečaj. Mijenja vlasnike. 2017-te dobivaju pravo služnosti od Ministarstva državne imovine, a 2018-te Ugovor o koncesiji koji potpisuje bivša ministrica Martina Dalić.

- Studije utjecaja na okoliš nema, procedura studije za okoliš je zaobiđena jednostavnom aktivacijom dozvole iz '88. godine koju su aktivirali preko ministarstva državne imovine, kaže ekološki aktivist i županijski vijećnik Ivan Matić.

Tvrtka ove godine opet mijenja vlasnike.

- Naravno da imamo sve potrebne dozvole. S radom za sad ne namjeravamo krenuti. Možda ni narednih godinu dana, kazala je voditeljica marketinga tvrtke Kamen d.o.o. Selma Prišlin.

Za reakcije javnosti znaju.

- Malo je ružno zato što mi smo tu došli napraviti nešto, pokrenuti proizvodnju, oživiti ovaj grad Obrovac koji je doslovno postao crna rupa i na njega su svi zaboravili, dodaje Prišlin.

Iz Ministarstva gospodarstva kažu da se od 1987. do danas obuhvat ovog eksploatacijskog polja nije ni na koji način mijenjao te da su prije odobrenja iz '89. godine ishođeni su svi potrebni dokumenti za rad.

Osim što je područje oko Tulovih greda jezgra Velebita i dio parka prirode, Majstorska cesta koja ovuda prolazi proglašena je kuturnim dobrom. Po njoj je zabranjen promet teretnim vozilima, stoga je napoznanica kako bi se odavde izvozio kamen.

- Ako se dođe do toga da stvarno ovo krene, mi ćemo biti prisiljeni obratiti se nadležnom ministarstvu i da vidimo na koji način ćemo dalje i pod kojim uvjetima će se ta aktivnost odrađivati, naglasio je ravnatelj Šaban.

Načelnik općine Jasenice tvrdi da će poduzeti sve moguće radnje kako bi se svi zahvati u samoj jezgri Velebita zabranili.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!